Йоана – бронзовото ни момиче в борбата

17-годишната Йоана Дачева от Казанлък спечели бронзов медал на завършилото Държавно лично първенство по борба за девойки, проведено в Сливен на 21 и 22 януари. Йоана завоюва почетното трето място в категорията 53 килограма. Младата ни спортна надежда е състезателка на Клуба по борба „Казанлък“ с треньор Христомир Бояджиев.

Йоана Дачева тренира борба вече пета година. Започва в Клуба по борба „Гладиатор“ в казанлъшкото село Овощник. Продължава в Клуба по борба „Берое“ – Стара Загора, където тренира една година. След което избира казанлъшкия клуб, с който идват и нейните успешни участия на регионални и национални състезания. Малката и крехка на вид Йоана Дачева, има зад гърба си вече 7 участия в държавни първенства, организирани от Българската федерация по борба. Дисциплината, която е избрала, отдавна не е запазена територия само за момчета и мъже, но пък изисква мъжки характер, воля, упоритост, последователност в тренировките и следване на все по-високи спортни върхове. Всичко това Йоана го притежава. В момента тя е в 11 клас в Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм и още отсега е начертала бъдещия си път на развитие. Ще учи в Националната спортна академия, където вероятно ще влезе и без приемни изпити, заради престижните класирания на национални първенства.

Момиче с хъс и цели.

А за неизменната арсеналска връзка, която е неразделна част от всеки казанлъшки успех, четете в новия, 248-и, брой на вестник "Трибуна Арсенал".