Два златни медала, един бронзов и престижното шесто място. От четири ансамбъла – четири отличия: две републикански титли, едно трето място и едно класиране в почетната шестица. Това постигнаха момичетата от Спортен клуб по художествена гимнастика „Розова долина“ – Казанлък, на Държавното първенство Категория „Б“ – ансамбли, водени от треньорката Мариана Ламбова. Заради пандемията от COVID-19 и строгите противоепидемични мерки, състезателките на клуба пропуснаха награждаването след самото състезание в София. Заслужената победа все пак бе отбелязана подобаващо – официална церемония по връчването на медалите и наградите се проведе в Казанлък на 25 август, в спортната зала, където момичетата тренират. И където атмосферата бе достатъчно тържествена, както му приляга за шампионки.

Да създаваш шампиони по време на пандемия, това го умеят малко хора. Треньорката Мариана Ламбова, която от 10 години развива художествената гимнастика сред децата на Казанлък, очевидно го може. Родена в Казанлък, завършила Спортно училище „Тодор Каблешков“ в Стара Загора, занимавала се със спортна гимнастика, тя направи възможен в Казанлък един красив, но невероятно труден спорт. Художествената гимнастика.


- Г-жо Ламбова, как се създават шампионки, особено във време, което днес всеки определя като кризисно?

- Художествената гимнастика се оказа възможна в Казанлък. Макар че като спорт, тя има своите особености откъм изисквания за зала – височина, широчина. Нашият килим трябва да е минимум 13х13 метра, височината на залата да е поне 10 метра, което означава че не може да се тренира във всяка една зала. И по тази причина не можем да развиваме спорта във физкултурните салони. Базата, която ползваме на стадион „Севтополис“, се ползва от още 5 клуба по различни спортове и сме принудени да се редуваме в дневния график.

Невинаги времето ни е достатъчно, особено когато децата са на училище. В този ред на мисли, точно сега имахме щастливата случайност пандемията да стане наш приятел. Когато учениците завършиха училище, Федерацията по художествена гимнастика беше принудена да издърпа държавните състезания, планирани за есента, през лятото. Това позволи всички деца да се съберат на едно място по едно и също време, защото в ансамбъла децата трябва само и единствено да са заедно – да загряват по едно и също време, да учат заедно елементите по едно и също време, което през учебната година не беше възможно.

И така, точно тази ситуация, която мнозина наричат криза, спомогна ние да успеем да се сработим, децата на спокойствие да тренират своите съчетания. Събрахме се, момичетата са истински бойци, за което им благодаря. Свикнали са да работят екстремално и за много кратко време да развият потенциала си и да дадат максимума от себе си. Оказа се, че недостатъчното време за тренировки през учебната година ги е научило да бъдат много концентрирани, да се борят и така превърнаха малкото време за подготовка за Държавното първенство в свое огромно предимство. Нашите ансамбли оставиха зад гърба си редица отбори.

Момичетата на „Розова долина“ станаха републикански шампионки при девойки младша възраст на съчетание с топки в конкуренция с 32 отбора и при девойки старша възраст на съчетание с бухалки, където се състезаваха 18 отбора. Нашият ансамбъл девойки младша възраст до 10 години се класира шести, като тук взеха участие 43 отбора от цялата страна, а ансамбълът жени се класира на трето място от 8 отбора. Бих определила класирането на нашия клуб в Държавното първенство по художествена гимнастика категория „Б“ като оптимално – явихме се с 4 ансамбъла и четирите завоюваха престижни места.

- Каква е цената на успеха - за Вас и за Вашите възпитанички?

- Много труд и много постоянство. От страна и на децата, и на треньорите, и не на последно място – от страна на родителите. Също така важен фактор са условията и времето, в което можем да работим. Но постоянството е основният и градивен елемент. Художествената гимнастика е много труден спорт, изисква стотици и хиляди повторения на един и същи елемент, което в един момент ражда и известна досада и, ако не си влюбен в магията, наречена гимнастика, няма как да се получат нещата. Симбиозата деца, треньори и родители е успешна.

В клуба има 20 активни гимнастички, картотекирани към Българската федерация по художествена гимнастика, които се състезават в държавния календар. И още 35, които се състезават като масов спорт или гимнастиката им е хоби спорт. Моя помощничка е Милена Калайджиева, която е балетен педагог и помощник-треньор.

Всяко едно съчетание се ражда според особеностите на детето като дадености. Подбираме музиката, съобразявайки се с неговия маниер, манталитет и характер, след това започва отработването на елементите. Това е част от педагогиката в нашата професия. Всъщност, във всяка една композиция ние разказваме една история.

- Направихте официално награждаване на своите момичета, за да усетят емоцията, че са победителки. Но преди това проведохте усилена тренировка. Горещото лято като че ли продължава за Вашия клуб?

- Да, така е. Предстои ни Държавно първенство за индивидуални участници. То е само след 3 седмици, на 15 септември, затова не спираме да работим.

Класиране на СК "Розова долина" в Държавното първенство по художествена гимнастика Категория "Б":

Републикански шампионки:

- Девойки младши възраст на съчетание с топки: Никол Братованова, Габриела Чакръкова, Никол Карагьозова, Елеонора Буковска, и най-младата картотекирана гимнастичка - Стефани Маринова, която много бързо успява да влезе в този ансамбъл, да се внедри и да се сработи с останалите.

- Девойки старша възраст на съчетание с бухалки: Неделина Неделчева, Йоана Чолпанова, Виктория Паскова и Магдалена Петкова.

Трето място ансамбъл жени: Кристина Попова, Никол Илучева и Кристина Гитева.

Шесто място девойки младша възраст до 10 години: Николета Иванова, Катерина Христова, Александра Арсова, Валентина Карацанова и Селин Калаева.

Снимки: Макс Буковски