Арсеналец тренира футболни надежди

От една година 24-годишният арсеналец Мариян Василев е треньор на детския футболен отбор „Млада гвардия” в казанлъшкото село Розово. За нахъсания младеж това е началото на голямата треньорска кариера, към която се е насочил. От малък е запален по футбола, а негов любим отбор е испанският „Реал Бетис”. Имал е мечта – да стане футболист, но след 2-3 контузии, си дал сметка, че в професионалния футбол няма да успее. Затова се насочва към треньорската работа с деца. Бил е на стаж в „Славия” и „Витоша” - Бистрица, защитил е треньорски лиценз към Националната спортна академия, а съвсем скоро му предстои още един обучителен курс. Мариян не пропуска да отбележи, че само преди две седмици е бил гост-анализатор в един от най-гледаните спортни канали – Max Sport, където е коментирал двубоя между “Реал Бетис” и „Леганес” и се е сбъднала неговата прогноза за резултат 2:1 за „Реал”.


"Футболът е моят живот”, признава Мариян Василев, който от 2015 година работи в „Арсенал” АД, в Завод 1. Капитан и голмайстор е на отбора на Завод 1 и, въпреки гипсираната си ръка, играе в междузаводските състезания по случай предстоящия празник на фирмата. „Амбициозен съм, но и съм много самокритичен”, казва още за себе си арсеналецът с футболен талант. Отскоро е треньор в детско-юношеската школа на „Розова долина.


В момента Мариян тренира 15 деца в розовската„Млада гвардия” – от 9 до 11-годишни момчета и момичета. Отборът, който е създал, се представя много добре на състезанията в съответната възрастова група и печели мачове срещу отбори на Стара Загора, Хасково, Чирпан и други градове. Един от най-обещаващите възпитаници на младия треньор е Радослав Велев, който на 19 септември празнува рожден ден. Момчето е нападател в детския отбор на „Млада гвардия”, но според думите на треньора му, е истинска футболна надежда - най-добър е сред малките таланти от отборите, които е наблюдавал досега. Любопитното е, че Радослав също има арсеналска връзка – родителите му работят във фирмата.За футбола Мариян може да говори с часове. Страстта му към играта обаче не е само емоция. Освен като треньор на децата, той не спира да работи за своето развитие и израстване. Неговата голяма цел е до 30-ата си годишнина да вземе UEFA PRO - лиценз, който е най-високият треньорски лиценз в България. Във футболните среди поддържа добри контакти с изявени играчи от миналото и днес и футболни дейци. Радва се на познанството си с легендата Емил Костадинов от златното футболно поколение на България, с Георги Петков от „Славия”, бивш вратар на националния отбор и четири пъти обявяван за най-добър вратар на страната ни, с настоящи футболисти. А за президента на ФК „Славия” Венцеслав Стефанов казва, че е му е безкрайно благодарен за подкрепата и че го смята за свой втори баща.

Иначе, младият мъж не може да се нахвали с началник-цеха си в Завод 1 Димитър Петров. Човек, който не само е отговорен и всеотдаен ръководител, но и истински загрижен за хората, с които работи.

Бащата на Мариян – Драгомир Драганов, също е арсеналски кадър. Веднага след като завършил средното си образование, е започнал в предприятието и вече е натрупал над 30 години трудов стаж тук. Работи в Завод 1 и заслужено е бил един от отличниците в Алеята на славата. Майката на Мариян е пенсионерка по болест. Въпреки че родителите му са разделени, младият мъж е категоричен, че семейството е изключително ценно за него. Доказва го и със своето отношение към децата, които тренира и които заразява със своята любов към спорта.