Социалното министерство предлага промени в Кодекса за социално осигуряване, чиято цел е да се стимулират работещите майки. Намеренията за промени са оповестени днес пред журналисти от министъра на социалната политика Зорница Русинова.

Акцент в тези намерения за промени е идеята, ако една майка се върне на работа след изтичане на 135-те дни отпуск за бременност и раждане (които се разрешават с болничен лист), да получава към заплатата си и 50% от обезщетението за майчинство. Сумата ще й се плаща от НОИ, докато детето навърши 1 година.

Ако една жена получава 800 лв. месечно обезщетение и се върне на работа, тя би получавала допълнително 400 лв. към заплатата си, докато детето стане на 12 месеца, даде пример министър Русинова.
По друга инициатива МТСП ще отдели 100 000 лв., с които ще се финансират летни ваканции за 325 деца от 15 дома за деца, лишени от родителски грижи, като 8 ще бъдат на море, а 7 на планина. С децата ще пътуват 53 възпитатели. Ваканциите ще са в периода 15 август и 15 септември и ще включват културна програма, тематични беседи за информиране по въпроси, свързани с правата на децата, образованието, професионалното развитие.

Източник: www.24chasa.bg