В Старозагорска област няма африканска чума по свинете, географските особености на региона са може би единствената причина болестта да не е дошла още тук, е съобщил директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков по време на заседанието днес на Областната епизоотична комисия. Вълната от болни животни не е преминала Балкана, е допълнил той, съобщава пресцентърът на Областна администрация. По думите му, случаите в България продължават да се увеличават, към днешна дата цифрата на прасетата, които трябва да бъдат унищожени и загробени, надвишава 70 000. „Африканската чума е най-страшното нещо, което ще ни се случи, но хората не искат да повярват на това. Тяхното невежество и фактът, че кметове на населени места крият броя на животните, които се отглеждат в дворовете, са най-големият проблем“, е мнението на Дамян Миков.

Според директора на една от най-големите свиневъдни ферми в региона Венцеслав Славов, на територията на областта във ферми се отглеждат над 190 000 прасета. Като цяло, родните свинеферми осигуряват 40 процента от месото, което се консумира в България. По думите му, опасната болест може буквално да унищожи цял сектор от животновъдството.

Членовете на Комисията са се обединили около това, че трябва да продължи масираната информационна кампания сред кметовете на населени места и кметските наместници, както и сред собствениците на домашни прасета за тежките последствия от болестта. В същото време трябва да се предприемат мерки за ограничаване на движението на дивите прасета и тяхната популация.