"Свят без граници" и здравни експерти влизат в "Кармен" заради хепатита


Съвместна проверка на експерти от Районната здравна инспекция в Стара Загора и неправителствената организация "Свят без граници" ще има в Казанлък, в понеделник, 10 август. Лекари и работещи в неправителствения сектор ще се запознаят на място със ситуацията в ромската махала на Казанлък, след като стана ясно, че от 14 май до края на юли в махалата е констатирано увеличение на болните от вирусен хепатит, тип А. Основно болните в 91% от всички случаи са деца от 1 до 9 години. Има отделни случаи и на болни младежи до 19 години, съобщи за zakazanlak.bg д-р Таня Перчемлиева, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в Инспекцията .


За времето от средата на май до 30 юли болните в "Кармен са общо 34. След тази дата няма нови регистрирани случаи на хепатит в махалата.В нито един от констатираните до момента случаи не е завършил фатално

Пет от случаите на вирусен хепатит, са на деца от „Кармен“, посещаващи 3 детски градини в района около ромската махала. Във всички тях е обявена карантина, в съответната група, от която е болното дете. Здравната инспекция е взела всички необходими мерки, направени са и указания за неотложните действия на персонала в засегнатите детски градини. В групите, в които са констатирани случаите е предписана 45 дневна карантина, а всички деца преминават ежедневен филтър и са под непрекъснато лекарско наблюдение. На контактните са поставени инжекции гамаглобулин. Нужните количества от препарата са доставени ина двамата лични лекари, обслужващи населението на ромския квартал.
Общината в Казанлък е изпълнила направените предписания от Здравната инспекция за дезинфекция на контейнерите около и във квартала.
От РЦИ в Стара Загора са подготвили специални брошури, които ще се разпространяват както в "Кармен", така и на други места в града, с цел гражданите да се запознаят с рисковете от това заболяване и начините за предпазване.
Извън ситуацията в ромската махала, която вече е овладяна, от Инспекцията определят ситуацията със заразните заболявания в региона, като нормална за този период на годината.


Ето и съдържанието на самата листовка, любезно предоставено ни от д-р Таня Перчемлиева.

Вирусният хепатит тип А е широко разпространено заболяване, което засяга предимно млади хора. По- често заболяването се среща през есенно-зимният сезон.
Източник на заразата е болният от хепатит човек, независимо от тежестта на болестните прояви – от тежко изразени до т.нар. “здраво заразоносителство”
Причинител на заболяването е вирус, които се отделя с изпражненията на заразения и се предава подобно на другите чревни инфекции чрез замърсена храна, вода, замърсени ръце, прибори за хранене и др.
Заболяването протича с разнообразна клинична картина.
При типичните случаи се разграничават три стадия:
начален/ най-заразителен/
 иктеричен
 възстановителен
Първите болестни прояви са нехарактерни. Най- често заболяването започва със смущения в храносмилателната система – тежест или болезненост “под лъжичката” и дясното подребрие, обща отпадналост, липса на апетит, гадене и повръщане, диария или запек.
По- рядко заболяването започва с грипоподнобни оплаквания – мускулни и ставни болки, умерена температура, обща отпадналост. Понякога по-изявени са някои алергични признаци, като упорити болки в ставите или кожни обриви, подобни на уртикария.
Посочените оплаквания продължават няколко дни и към тях се добавят пожълтяването на очните лигавици и кожата, потъмняване на урината и избледняване на изпражненията.
Заболяването може да протече и без поява на жълтеница.
При всяко неразположение сред контактните следва незабавно да се търси лекарски съвет за уточняване на причината.
 Когато в семейството се открие болен от вирусен хепатит, той трябва дя постъпи в болница за лечение и изолация.
 Членовете на семейството, които са били в контакт с болния, подлежат на медицинско наблюдение за 45 дни / личните лекари извършват необходимите изследвания през този период/.
 В дома на заболелия се извършва дезинфекция.
Трябва да се знае, че вирусите в околната среда, остават жизнеспособни със седмици и месеци.
Измиването на ръцете преди хранене и след ползване на тоалетната е от първостепенно значение за предпазване от заболяване
Съдовете за храна, приборите за хранене, личните вещи и бельото на болния се обеззаразяват по следните начини:
 Изваряване на съдовете и приборите за хранене в продължение на 30 мин.
 Избърсването на пода да се извършва с дезинфекционен препарат / 3% р-р на Тризон – 30мл. Тризон, долива се вода до 1 литър/
За предпазване от заболяване е необходимо:
Ранно откриване и изолиране на заразения
 Спазване на изрядна хигиена при пол зване на тоалетна и приготвяне на храна.