100 години след края на Първата световна война стъклените плаки, върху които казанлъчанинът Петър Арнаудов е запечатал бойния път на 23 пехотен Шипченски полк, оживяха пред казанлъшката публика. Поставени в специални витрини, автентичните фотографски стъкла буквално светнаха пред очите на десетки хора, присъстващи на това уникално събитие, съдържащо в себе си история за легендарния полк, памет за неговите войници и офицери, мащабен труд от страна на друг казанлъчанин – фотографа Бедрос Азинян, и огромно преклонение към делото на Петър Арнаудов от всички, които са приели присърце каузата.

Събитието представи фотоалбума „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов” и изложба от над 60 военни снимки. „Петър Арнаудов е имал много роли като общественик, но ролята си на фотограф е изпълнил блестящо”, каза по време на откриването инициаторът и реализаторът на идеята автентичните фотоплаки да оживеят след 100 година - казанлъшкият фотограф Бедрос Азинян. За своето дело той получи Грамота и юбилеен медал, по случай 100 години от Първата световна война, които са му присъдени от министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Наградата бе обявена от Радослав Симеонов от Министерството на отбраната и бе връчена на Бедрос Азинян от командира на 61 Стрямска механизирана бригада бриг. ген. Пламен Йорданов. Радослав Симеонов нарече изложбата експлозия от снимки и добави: „Бедрос Азинян, ти си щастливец, че си успял да се докоснеш до тези автентични кадри. Те съдържат историята на 23 пехотен Шипченски полк”.

Инициативата е подкрепена от Министерството на отбраната, Община Казанлък, Исторически музей „Искра”, Национален парк-музей „Шипка - Бузлуджа“ и Ротари клуб Казанлък.

Изложбата и фотоалбумът „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов” бяха представени от д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ „Шипка-Бузлуджа”, който е и автор на предговора към албума.

Идеята да бъдат възстановени фотоплаките на военния фотограф се ражда след възникнал пожар в дома на наследниците на Петър Арнаудов. Повечето са били в окаяно състояние, почти унищожени, но въпреки това внуците му са ги предали на казанлъшкия фотограф Бедрос Азинян с надеждата да бъдат реставрирани. Освен това, бащата на Бедрос – Артин Азинян, е бил ученик на Петър Арнаудов и връзката става още по-силна. Връщането на автентичните фотоплаки към нов живот е отнела пет години работа.

Фотографското наследство на Петър Арнаудов е изключително ценно. Като официален фотограф на 23 пехотен Шипченски полк, той е вървял заедно с полка, снимал е непрекъснато и е оставил един безценен фотоалбум. Заснел е три войни - Балканската, Междусъюзническата, Първата световна. Неговите фотографски плаки са едни от най-важните източници на информация за военните събития преди повече от 100 години.

По време на церемонията по откриването Почетна грамота и юбилеен медал по случай 100 години от Първата световна война бяха връчени и на о.з. полк.Пангев от Казанлък. На вернисажа присъстваха наследниците на Петър Арнаудов, една от които е Илина Зарова - дългогодишен библиотекар в "Арсенал" АД. Събитието бе уважено от кмета на община Казанлък Галина Стоянова, народния представител Борис Кърчев, командира на 61 Стрямска механизирана бригада бриг. ген. Пламен Йорданов, Почетния гражданин на Казанлък Едрьо Едрев, бивши и настоящи военни, много граждани.

Фотосите от “Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов”, подредени в изложба в Културно-информационния център на ул. „Искра” 4, могат да се разгледат до 26 май 2019 година. След това изложбата тръгва из България, още отсега има изключително много заявки за нея, обяви на откриването й в Казанлък д-р Чавдар Ангелов.