Над 150 хиляди са свинете в област Стара Загора, които се отглеждат във ферми и частни стопани, съобщи днес на среща с журналисти Областвният управител на област Стара Загора Гергана Микова. на срещата присъства и директорът на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Стара Загора д-р Дамян Миков

Целта на срещата бе да се информи населението за рисковете и мерките, които трябва да предприеме с цел превенция срещу разпространението на Африканскаат чума по свинете в региона.
„Целта ни е, въпреки критичната обстановка, да предотвратим тревогата и напрежението у хората, чрез подаване на адекватна информация за самата болест и мерките, противодействащи на нейното разпространяване", каза още Микова. Тя акцентира върху отговорността на хората, отглеждащи свине, независимо от целта, за да се направи своевременна инвентаризация на животните,с цел ограничаване на преките и косвени загуби при настъпване на ситуация на болест.

Предприетите от институциите по повод чумата по свинете действия към момента, Микова определи като "имащи предупредителен характер".

От Областната управа заявиха, че предстоят засилени проверки за едопускане на зараза на територията на областта.