Честит Гергьовден!

„Гергьовден идва с упоителния мирис на люляка, с бухналото червено на божура, със зелената свила на гори и поля. Гергьовден идва със „златния” дъжд, в който всяка капка става жълтица. С него идва и кукувицата, земята е благословена от птичето пеене.
Дошла е истинската пролет с избуялите ниви и ливади, с цъфналите цветя и билки.

А сред това разточително зелено препуска ведно с южняка Свети Георги на своя бял кон. На раменете му се развява наметало, златна броня е стегнала гърдите му, главата е опасана с венец, а дългото копие е пронизало ламя. Свети Георги Победоносец“.

На 6 май отбелязваме Гергьовден, един от най-големите български празници. Денят е изпълнен с много обичаи, свързани със здравето, земеделието и животновъдството. Според християнското му житие, Георги е бил славен военен стратег, умрял заради вярата си от меча на император Максимилиан. Българските легенди го представят като славен юнак, спасяващ девойка от змея от долната земя. Затова светията се свързва с храбростта на армията, която празнува на този ден.

На Гергьовден се събира цялото семейство, а на трапезата задължително присъстват печеното агне и обредният гергьовски хляб. Добре е да има и агнешка дроб-сърма, млечни продукти, варено жито, зелен лук и пресен чесън, баница, винце. Обредният хляб и печеното агне се освещават, след което всички се веселят за здраве.