Бежанците, стойността на храната в детските градини и ясли, поддържането на детските площадки и канализацията в квартал „Кулата“ в частта, която казанлъчани наричат „Люляк“, противопоставиха общинските съветници от ГЕРБ и „БСП – Лява България“ в местния парламент днес. Всъщност напрежението тлееше от миналата седмица, когато съветникът от БСП Пламен Караджов отправи питане къде са настанени бежанците в Казанлък. Още този понеделник кметът Галина Стоянова направи официално изявление, което тя повтори на днешната сесия – „На територията на Казанлък не са настанени бежанци. Нямам информация в Казанлък или в общината да пребивават нелегални имигранти. Заявявам категорично, че ще се противопоставя на всяко евентуално искане от институции за подобно настаняване...“ Въпреки отговора, съветникът Пламен Караджов продължи да настоява за яснота по въпроса и поиска закрито заседание на Общинския съвет с участието на началника на РУ „Полиция“ и на ДАНС.На свой ред на разпространената от ПП ГЕРБ информация по повод изграждането на канализация и водопровод в кв. „Люляк“, в която се цитира изказване, че никой управляващ от 50 години не се сетил за тях, освен кмета Галина Стоянова, БСП-Лява България остро реагира: „Дейността и историята на Община Казанлък и Общински съвет-Казанлък не започва и няма да свърши с ПП ГЕРБ. За благото на Казанлък са работили много казанлъчани“.


И така, престрелките през медийното поле премина днес в заседателната зала на местния парламент. Въпреки че на питанията на общинските съветници отляво относно бежанците и за себестойността на един храноден в детските градини и ясли и поддръжката на детските съоръжения по площадките, кметът Стоянова отговори, и двете групи съветници дадоха специални пресконференции след края на сесията. Групата на ПП ГЕРБ подробно обясни стъпките по реализацита на проекта за ВиК-мрежа в т.нар. кв. „Люляк“. Съветниците отдясно обвиниха БСП, че се възползва от предизборната ситуация и с въпросите си за бежанците всява страх и несигурност сред населението, а няма поводи за това. От БСП пък отговориха, че са застанали зад кмета през 2013 година, когато е имало само слух за бежански лагер край Казанлък, но днес положението е коренно различно, има министерско постановление от август 2016 г. по бежанския въпрос и те вече подготвят конкретна декларация. Ще продължаваме да питаме, настояха съветниците от „БСП – Лява България“, отхвърляйки твърденията, че правят предизборна кампания.


Относно въпросите на съветничката от БСП-Лява България Теодора Иванова за стойността на един храноден в детските градини и ясли и поддръжката на детските съоръжения, кметът Галина Стоянова поясни, че с въвеждането на общинското предприятие „Кухня-майка“ са спестени над 900 хиляди лева при предоставянето на кетъринг и Детска млечна кухня. Стойността на един храноден за Детска млечна кухня е 0.81 лв., за детските ясли – 1.49 лв., за детските градини – 1,44 лв., което включва само разходите за храна. Относно поддръжката на детските съоръжения, Община Казанлък е сключила за 2016 г. договор с „Булгарконтрол“ АД за контрол на 13 площадки за игра на територията на Казанлък, като досега са изготвени оценки на 9 площадки, предстои да бъдат направени за останалите 4.