Старозагорският митрополит Киприан, заедно със свещеници от Казанлъшка духовна околия, отслужи водосвет в реновираното отделение „Хирургия, ортопедия и травматология“ в МБАЛ „ Д-р Христо Стамболски“ в Казанлък. На тържеството бяха кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, председателят на Общинския съвет Николай Златанов, общински съветници и др.

„Отделението тук е от 1961 година, когато сградата на лечебното заведение е надстроена. В последните 15 години са изпълнени два проекта за модернизация, включително и с обновяване на част fj оборудването. Този е третият проект, за което благодаря на общината и на общинските съветници, които осигуриха 250 000 лева за ремонта - каза управителят на болницата д-р Кети Маналова-Владкова. - Изцяло са обновени всички помещения – болничните стаи, манипулационните, санитарните възли, поставена е нова подова настилка. Изградена е връзка между стаите на пациентите и стаята на сестрите, нещо, което липсваше досега. Обособени са и ВИП-стаи, каквито нямаше досега в отделението. Подобрени са и компютърните връзки на отделението с останалата част на болницата, което е много важно за поддържането на системата за електронно здравеопазване“.

Д-р Маналова благодари на екипа, който заради ремонта е работил при по-необичайни условия, тъй като по това време не е прекъсвала дейността на медиците. Благодарности изказаха и на фирмата изпълнител „Нешстой“ ЕООД, както и на местни фирми спонсори, с помощта на които са изпълнени и дейности, които са били извън предварителния проект.

20 картини, нарисувани от учениците от Художествената гимназия красят стените на отделението, което създава допълнителен комфорт, както за медиците, така и за пациентите.

„Казанлъшката болница е лечебно заведение със 100% общинска участие, а д-р Маналова е най-успешният управител - заяви кметът Галина Стоянова. - От общинските болници, нашата е в най-добра кондиция и като апаратура, и като сграда, и като ниво на компетентност. МБАЛ „ Д-р Христо Стамболски“ обслужва жителите на пет общини и по нищо не отстъпва на големите държавни или университетски болници. Затова пожелавам на целия екип на отделението здраве, сили и успехи, а на казанлъчани искам да кажа, че няма нужда да търсят алтернативи, защото тук ще получат най-добрата терапия и внимание, на много високо професионално ниво."

В казанлъшкато отделение работят 7 хирурзи, двама ортопеди, 12 медицински сестри и 9 санитари.

Ръководството на болницата планира в скоро време да бъде реновирано и Вътрешното отделение, което бе първото, което приемаше пациенти, болни от Ковид, и през предходните няколко година бе едно от най-натоварените.