Обновяват храм „Успение Богородично” в Казанлък

Започна обновлението на един от най-старите храмове в Казанлък – храм „Успение Богородично”. От няколко дни е издигнато скеле и се работи по фасадата на сградата. Ще бъде направено изкърпване на външните стени, измазване и боядисване. Нагласите са до края на тази година ремонтът и обновлението на външната част на сградата да приключи. След това майстори ще влязат във вътрешността на храма, където стените ще бъдат почистени, след което ще бъдат боядисани в съответните цветове, които с времето са потъмнели от дима на свещите.

По думите на отец Теодор Попминчев, председател на Църковното настоятелство на храм „Успение Богородично”, обновлението на църквата се очаква да приключи до края на м. февруари 2023 година. Средствата, с които се извършва ремонтът на светия дом, намиращ се в центъра на Казанлък, са църковни - от храма и от Старозагорска митрополия. След този ремонт църквата „Успение Богородично”, построена през 1834 година с дарения и труд от жителите на Калпакчийската махала на Казанлък, ще блесне в цялата си красота.

Майстор на строежа преди 188 години е прочутият одринчанин Санди Костов. Според други източници е костурчанинът Петко Боз, който завършва храма на 15 април 1834 година успоредно със строежа на „Света Троица“. Църквата е с три престола, посветени съответно на Света Богородица, Свети Атанасий Александрийски и Свети архангел Михаил.
През 1836 година по инициатива на Неофит Рилски към храма, в специално построена сграда, е открито едно от първите модерни училища по българските земи.

Църквата има забележитеелн резбован иконостас, дело на дебърския резбар Васил Аврамов. В храма има възрожденски икони, дело на тревненски и дебърски майстори, както и по-нови, дело на родения в Одеса художник от Миланската кралска академия М. А. Бургсер.