ОБНОВЕНА! ГЕРБ победи със 7%  БСП в Казанлък. С преференции- Станишев стана втори

7% повече са бюлетините за кандидатите за евродепутати от партия ГЕРБ, пред тези за БСП в община Казанлък.

Данните саот паралелното преброяване при 100% обработени протоколи, по време на вчерашния вот.

За управляващата партия са гласували 30,90% от имащите право на глас в общината, докато за БСП – 24,06%.

На трето място по резултат паралелното преброяване нарежда ДПС с 15,64%. След тях остават: ВМРО – 7,43%, Воля – българските родолюбци – 5,5%, Демократична България – обединение – 2,80%, Патриоти за Валери Симеонов – 1,18%, Атака – 0,92%, Коалиция за България – 0,58%. „Не подкрепям никого“ са отбелязали 2,78% от гласувалите в неделя.


По- малко от 20 хиляди души- 19 877 човека или всеки трети от имащите право на глас в община Казанлък участва с вота си в изборите за български евродепутати в новия Европейски парламент.

Избирателната активност в общината бе една от най- ниските в областта- 30,04% и на практика на предпоследно място. След резултата на Казанлък е само този на община Мъглиж, където днес гласуваха под 25% от имащите право на глас.

По данни на РИК, избирателната активност в Старозагорска област на провелите се днес избори за Европейски парламент е 32%.

Общият брой на упражнилите правото си на глас в областта е 93 256.

Към 26 май т.г. имащите право на глас на територията на община Казанлък са 66 034, като в неделя са гласували 20 616 души. При паралелното преброяване са отчетени 705 недействителни бюлетини.

Междувременно, след преброявания на преференциите, подадени за червената листа, Сергей Станишев за втори път размества евролистата. С преференции той минава на второ място след водачката Елена Йончева. Това сочат предварителните данни от протоколите на изборните комисии, съобщава „24 часа“.

Президентът на ПЕС има над 28 000 лични преференции, при праг за БСП от 22 500 гласа. Това го изстрелва на второ място. Това е второто пренареждане на червената листа от Станишев, който не бе включен в първоначалния ѝ вариант, а влезе в нея след гласуване на Националния съвет.

С много преференции са и Велизар Енчев и Деница Златева- над 19 хиляди, но те не са достатъчни, за размествания в листата на социалистите.

В Старозагорско 3 365 са преференциалните гласове за водача на листата на БСП за България Елена Йончева срещу 1 266 за Сергей Станишев.


Избирателите на ГЕРБ са избрали възможността да пренаредят листата на партията, сочат данните при проверени над 63% от протоколите. Старозагорският кандидат за евродепутат Николай Диков е събрал 3 383 преференциални гласа, следван от Мария Габриел с 2 568.