На 22 и 23 юли в Казанлък ще се състои международната конференция на тема: „В действие: Следвоенно архитектурно и художествено наследство в Централна и Източна Европа - интегрирани подходи към дисонантните обекти“. В нея ще се включат над 30 експерти от 8 държави. По време на конференцията в Исторически музей "Искра" на 22 юли за пръв път ще бъде представен "План за опазване и управление" на паметника Бузлуджа, както и концепция за ревитализация на сградата.Организатори на събитието са Националните комитети на ИКОМОС в България и в Германия. Домакин е Община Казанлък.

Ще бъдат обявени актуалните резултати от дейностите по съхраняване на мозайките, проведени от 2019 до 2021 г. Конференцията ще представи иновативни и интегративни подходи, служейки за платформа за обмен на международен професионален опит. Конференцията ще бъде излъчена и онлайн през фейсбук и ютюб страниците на „Проект Бузлуджа“.

Непосредствено след това екипът, разработил концепцията, проф. Уве Брюкнер от "Студио Уве Брюкнер", арх. Анна Неврокопска и арх. Добрин Цветков от "И Хауз Аркитектс", ще представят визията си директно в пространствата на самия паметник. Д-р Санийн Михелч ще разкаже за "Плана за устойчив туризъм" на Бузлуджа, а проф. Томас Данцл - за необходимите реставрационни мерки и работа по мозайките в паметника. Ян Шултхайс от Немското федерално министерство на вътрешните работи, строителството и общността, което ръководи партньорството на ЕС "Градски дневен ред", и в което Община Казанлък и паметника Бузлуджа имат ключова роля, също ще бъде сред експертите.