Молитва за онкоболните днес

Водосвет за онкоболните, които в момента се лекуват, ще бъде отслужен днес в 11,30 часа в казанлъшкия православен храм "Свети Йоан Предтеча",. Поводът е настоящият месец октомври, обявен за Световен месец за борба с рака на гърдата. Казанлъшкото Сдружение на онкоболните организира водосвета, като част от каузата на която се посветило: „Вяра и много търпение в името на живота .”

За 10-те си години от своето съществуване сдружението е автор и инициатор на многобройни благотворителни кампании, посветени на набирането на средства за лечение на жени от рак в района. Като част от кампанията за профилактика и просвета за ограничаване разпространението на заболяването, Медицинският център "Мазалат" в Казанлък, Сдружението на онкоболните от Казанлък и местна медия, организират 3 дни за профилактични прегледи за ранно откриване и диагностика на коварното заболяване. до края на този месец това са дните - 23, 27 и 30 октомври. Повече информация за тях може да се потърси в Медицинския център "Мазалат". Желаещите да подкрепят каузата днес, са добре дошли за съпричастие в казанлъшкия храм в 11,30 часа.

Ракът на гърдата е най- честото онкологично заболяване в България, като средно годишно с него се борят над 45 хиляди българки, масово от които са в детеродна възраст. Броят на болните жени в момента е с над 10 хиляди повече, отколкото са били те преди 10 години .