Десет са учениците, които се обучават професионално в „Арсенал“ АД по Швейцарския проект за дуално образование. Две са новите неща, които фирмата им предлага - сключване на трудови договори и възможност за кандидатстване по стипендиантската програма на „Арсенал“ за висше образование, обявена от дружеството през 2015 г. По тази програма те имат възможност за месечни стипендии и перспективна работа и кариера във фирмата.


Проектът за дуално обучение, наречен „Домино“, прилага швейцарския модел за синхрон между учене и практика. Само две са училищата в България, които работят в момента по тази програма, като ПГ „Иван Хаджиенов“ е едно от тях и е единственото в цяла Южна България. Фирмите в Казанлък, които са заложили на подготовката на професионални кадри още от ученическата скамейка, са „Арсенал“ АД, „М+С Хидравлик“ и „Гуала клоужърс тулс“. Към момента по Българо-швейцарската програма за дуално образование се обучават 20 ученици от 11 клас на ПГ „Иван Хаджиенов". Те се обучават по специалността “Машини и системи за цифрово-програмно управление“, а през следващата учебна година ще започне обучение и по специалността „Мехатроника“.


Постигнатите резултати са впечатляващи, смята Владимир Чучумишев, представител на „Арсенал“, общински съветник от групата „Експерти за Казанлък“ и регионален координатор на Регионален академичен център на БАН в Казанлък. „В индустрията се направиха инвестиции, които изискват професионални кадри и именно тук виждаме важната роля на дуалното образование за тяхната добра подготовка и възможност да работят висококвалифициран труд”, каза още Владимир Чучумишев. Наскоро "Арсенал" организира и Ден на отворените врати за ученици от казанлъшки училища, по време на който те посетиха Музея на фирмата и някои от производствените цехове.

За учебната 2016-2017 година са получени заявки от работодатели за дуално обучение в 19 професионални гимназии от цялата страна. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, по време на българо-швейцарски форум за дуалното обучение по проект „Домино” на българо-швейцарската програма за сътрудничество. Проектът предвижда до 2019 година в страната ни по дуалната система да се обучават 1200 ученици за 10 професии.


Подадените заявки са в областите Бургас, Враца, Габрово, Добрич, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, София, Сливен, Стара Загора, Търговище и Ямбол.
През тази учебна година се провежда обучение по професиите „Машинен техник“ и „Техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост“. През следващата учебна година ще започне дуално обучение по още три професии „Готвач“, „Електротехник“ и „Техник на енергийни съоръжения и инсталации“.


Проектът „Домино” се изпълнява с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Общата му стойност е 3 530 000 швейцарски франка, съфинансирането от Министерство на образованието и науката на България е 15 процента.