Казанлък е готов за новата учебна година, няма притеснения за отоплителния сезон

Училищата и детските градини в община Казанлък са готови за започване на новата учебна година, информира ресорният заместник-кмет Лилия Цонкова. Учебната 2022-2023-та ще започне присъствено, а другата добра новина е, че няма притеснения относно осигуряването на отопление в учебните и детските заведения в общината, допълни Цонкова.

Общо 7800 са учениците в община Казанлък. 591 от тях са първокласници, които са разпределени в 33 паралелки. 658 ученици са завършили 7 клас през 2022 година. 2600 са децата в детските градици. Всички училища са с осигурени учебници и учебни помагала. По традиция първокласниците ще получат специални подаръци от кмета Галина Стоянова.

По отношение на инфраструктурата в сферата на образованието са направени ремонти и обновления в редица учебни и детски заведения. Продължава третият етап от работата по Детската академия за таланти в село Розово, който се финансира по проект „Красива България“. Този етап включва изграждане на отоплителна инсталация, изграждане на столова и на противопожарна външна стълба. До няколко седмици тези дейности ще бъдат приключени и предстои кандидатстване за четвърти етап по проекта.

Извършени са ремонтни дейности на спортните площадки на ОУ „Никола Вапцаров“ и гимназия „Петко Стайнов“. Продължават строителните работи по изграждане на нов корпус на Природоматематическа гимназия „Никола Обрешков“, който се планира да бъде готов до средата на следващата година. Той ще включва 12 класни стаи, което ще позволи едносменен режим на учене в гимназията..

Ремонтни дейности тази година са извършени в ОУ „Паисий Хилендарски“ и ОУ „Георги Кирков”, завършена е STEM-средата в СУ „Екзарх Антим Първи”. Във връзка със 185-ата годишнина от създаването на учебното заведение ще бъде открита нова библиотека и музей на училището и ще се обособят зони на открито за провеждане на учебни дейности и спорт. Ремонти са напарвени и в училищата в населените места на общината, като Енина и Бузовград. Завършено е санирането на детска градина № 16 – последната, където тази дейност не е била направена досега. Предстои да се направият нови детски площадки в 3 детски градини, значителни ремонти са реализирани и в четирите детски ясли. Предстои ремонт на отоплителната система в детска ясла „Васил Левски“. Открити са филиали на Детска млечна кухня в село Розово и град Шипка.

Ремонтирани са всички здравни кабинети в училищата и детските заведения. Върви очният скрининг на децата в детските градини.