Издават картички с лика на Апостола с подкрепата на „Алтернативата на гражданите”

Коалиция „Алтернативата на гражданите”, която има 8 съветници в Общински съвет – Казанлък, подкрепи родолюбивата идея да бъдат отпечатани и разпространени пощенски картички с лика на Апостола на Свободата Васил Левски, с цел увековечаване паметта на националния ни герой. Инициативата е посветена на 150-ата годишнина от обесването на Левски и е подета още през 2022 година от фондация „Васил Левски” с председател проф. Пламен Павлов и Академия „ Знания и самоусъвършенстване” с председател инж. Георги Мъндев. Тогава картичките с портрети на Левски и репродукции на известни картини, посветени на него, бяха разпространени безвъзмездно в различни български градове, както и в българската общност в Молдова, основно сред деца и ученици.

През 2023-а, по случай 150-ата годишнина от гибелта на Апостола, Коалиция „Алтернативата на гражданите” финансира изцяло издаването на 12 000 цветни картички с лика на Васил Левски. Ще бъдат отпечатани от 10 до 12 различни образа на Апостола. 2000 от общия брой ще бъдат предоставени на „Алтернативата на гражданите”, които те ще разпределят по равно между двете гимназии партньори на Коалицията – Професионлна гимназия „Иван Хаджиенов” и Природоматематическа гимназия „Никола Обрешков” в Казанлък.

Благодарение на ползотворното сътрудничество между Рагионален академичен център – Казанлък с координатор инж. Владимир Чучумишев, общински съветник от „Алтернативата на гражданите”, ръководител-направление „Образование и квалификация” в „Арсенал” АД, и Академия „ Знания и самоусъвършенстване” с председателинж. Георги Мъндев се роди идеята и за тази съвместна инициатива. През 2020 и 2022 година в Казанлък гостува изложбата „Пантеон на Българското Възраждане”, което показа пред казанлъшката публика постери с непубликувани и малко известни снимки и документи на изявени възрожденски дейци. В изложбата, организирана от Научния архив на БАН, бяха представени и уникални автентични фотографии и документи за наши възрожденци от колекциите на инж. Георги Мъндев и художника Александър Алексиев.

Да подкрепя партриотични инициативи е една от мисиите на Коалиция „Алтернативата на гражданите”. Благодарение на активността на нейните членове и с личната заслуга на инж. Николай Ибушев, генерален директор на „Арсенал”, основател и ръководител на „Алтернативата на гражданите”, в Казанлък бе издигнат паметник на друг национален герой – поета революционер Христо Ботев. През 2022 година Коалицията стана най-големият дарител в кампанията за издигането на паметник на загиналите във войните жители на казанлъшкото село Ясеново. Поредното родолюбиво дело за отдаване на почит към една от най-светлите личности в българската история – Апостола на Свободата, отново бе осъществено с финансовата подкрепа на Коалиция „Алтернативата на гражданите”.