Фотоизложба на открито ще разказва за казанлъшките розотърговски фамилии

Фотоизложба на открито ще разказва на казанлъчани и гостите на града за големите розотърговски фамили, разнесли славата на Долината на розите и на България по света. Идеята за такова представяне на именитите ни предци, чиято е заслугата българското розово масло да придобие световна известност, бе дадена по време на Съвета по туризъм в Казанлък на 12 декември 2022 г. от журналиста и главен редактор на сайта Zakazanlak.bg и в. "Трибуна Арсенал" Юлия Младенова. Изложбата ще бъде организирана от Исторически музей „Искра“ и Художествена галерия - Казанлък.

След Празника на розата '2023 тя ще пътува в различни градове на България. Намерението на Община Казанлък е изложбата да бъде експонирана и в няколко града по света, където казанлъшките розотърговци са участвали в международни изложения и са печели медали и световно признание. Това са Париж,Чикаго и Филаделфия,

По време на празника тази година ще бъдат представени и две книги, подготвени от общински културни институти. Едната от тях е „Нашиятъ Казанлъкъ“, а другата е новото, допълнено издание на албума „Царица Роза“, което ще представи всички победителките и техните подгласнички в конкурса в неговата 55-годишна история.