Допълнително финансиране от общо 30 млн. лв. за общинските и областните болници ще осигури Правителството, от които 18 млн. лв. са предвидени за общинските болници, а 12 млн. лв. - за областните. Това ще стане чрез преструктуриране на разходите в държавния бюджет и постановление на Министерския съвет, съобщи министърът на здравеопзавнето Кирил Антаниев на 8 февруари 2019 година, след среща на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов с представители на Сдружението на общинските болници. В качеството си на член на Управителния съвет на Сдружението в срещата участва и управителят на общинската болница в Казанлък д-р Кети Маналова-Владкова.

По думите на министъра, целият допълнителен ресурс, който те ще могат да използват през настоящата година, е 66 млн. лв. Толкова е увеличението за областните и общинските болници над базовите бюджети на НЗОК и на МЗ за 2018 г., приети от Народното събрание. От тези 66 млн. лв. – 28 млн. лв. са предвидени за общинските лечебни заведения, а 38 млн. лв. – за областните болници.

Този ресурс позволява увеличение на заплатите на работещите в областните и общинските болници. За общинските болници увеличението на разходите за персонал ще бъде с между 25-40%. Увеличението при областните болници ще бъде между 10-15%, тъй като те имат по-голям капацитет и по-добро усвояване по линия на НЗОК. Това стана ясно още от думите на министър Ананиев.

От общо 18-те милиона лева, осигурени от Правителството, допълнителните средства, които ще постъпят в общинската болница в Казанлък, ще бъдат само за Фонд работна заплата, каза за zakazanlak.bg управителят на здравното заведение д-р Кети Маналова. Тя сподели още, че е изключително удовлетворена от проведената среща с министър-председателя Бойко Борисов и това е първата сериозна крачка към един конструктивен диалог между правителството и Сдружението на общинските болници и предприемане на мерки в посока подобряване състоянието на здравеопазването.

Според министър Ананиев, Министерството на здравеопазването съвместно със Сдружението ще работи и по преструктурирането на общински болници с цел повишаване на тяхната ефективност. През следващите седмици предстои да бъдат решени технологични и организационни въпроси, които в момента възпрепятстват общинските лечебни заведения при изпълнението на дейността им, посочи още той.

По информация от Пресцентъра на Община Казанлък, 2 092 000 лева е общата натрупана загуба на общинската болница в Казанлък - МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ ЕООД, до края на миналата година. Само за 2018 година, очакваната загуба е 170 хиляди лева. В същото време задълженията на болничното заведение към доставчици достигат 1 313 000лв.

Заради утежненото финансово състояние на общинската болница в Казанлък, която обслужва пациенти от 5 общини в региона, тя се нуждае от подкрепа, стана ясно и по време на последната сесия на Общинския съвет.