4000 деца в Старозагорска област остават извън училище

До 31 август кметовете на общини трябва да изготвят списъци на децата и учениците в задължителна училищна възраст, които не са били записани през миналата година

Около 4000 деца всяка учебна година остават необхванати от образователната система, сочи информация на Регионалното управление на образованието в Стара Загора по време на работна среща, проведена днес в Областната администрация в града. Най-голям е броят на необхванатите в Стара Загора – около 3000. Тези цифри обаче не дават реална картина на ситуацията, защото немалка част от тези деца са с родителите си в чужбина, но се водят на постоянен адрес в България, уточняват от РУО. Постоянната миграция на ромското население също е проблем за намирането и обхващането на децата.

Работната среща, председателствана от областния управител Гергана Микова, е по повод създадения наскоро с решение на Министерски съвет Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Съгласно документа, в 11-те общини на Старозагорска област вече са обособени 61 екипа, които ще работят по райони за обхващането и задържането на децата в училище.

Не обхващането, а задържането на учениците в училище всъщност е по-трудният процес, смятат участниците в дискусията, сред които началникът на РУО-Стара Загора Татяна Димитрова, директорът на РЗИ д-р Златина Нанева, зам.-кметове и експерти по образованието от общините на Старозагорска област, представители на дирекциите „Социално подпомагане”, на ОДМВР.

„Проблемът с отпадането на деца от училище се натрупва от години, но вече е време да се действа. Всички знаем, че процесът ще е труден и продължителен. Родителите на децата, за които говорим, получават социални помощи. Значи те могат да бъдат намерени и принудени да ги изпратят на училище. Друг е въпросът, че нерядко учителите крият отсъстващите постоянно ученици, за да не си загубят работата. Това според мен е най-голямата беда”, е посочила областният управител Гергана Микова.

Участниците в дискусията споделиха притесненията и очакванията си от въвеждането на новите мерки за обхващане и задържане на децата в училище. Техните предложения ще бъдат систематизирани и изпратени в МОН.

Очаква се в предстоящите дни РУО да получи от ГРАО информация за децата, подлежащи на задължително предучилищно и училищно образование. Въз основа на тези данни, до 31 август кметовете на общини трябва да изготвят списъци на децата и учениците в задължителна училищна възраст, които през предходната година не са били записани в училищата и детските градини на територията на общината. Те ще предоставят информацията на съответните екипи по райони, които, съобразно данните за постоянния или настоящия адрес на децата и учениците, ще започнат действия по тяхното обхващане в училище.