Вече са ясни датите на трите кулминационни дни на Празника на розата в Казанлък през 2018 година. Това са 1, 2 и 3 юни, като на 3 юни ще се отбележи и Празникът на града. Следващата година се навършват 115 години от считаното за първо честване на празника, посветен на маслодайната роза, на розопроизводителите, на красотата на казанлъшките девойки и на милосърдието. 2018-а е и годината, в която ще се отбележи 50 години от официалното коронясване на първата Царица Роза на Казанлък.


Двете годишнини са достатъчен повод организаторите да направят фестивала още по-богат и разнообразен и наред с традиционните събития, да има нови и интересни изненади.


За едно от тях вече върви активна работа. Това е подготовката на специален албум със снимки на всички царици, на техните подгласнички и на запомнящи се моменти от празника през последния половин век от историята на Казанлък.

В тази връзка Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства се обръща към всички казанлъчани – към цариците на розата и подгласничките им, към техните близки, роднини и приятели, с молба да предоставят на музея снимки от времето на незабравимия за тях Празник на розата. Снимките ще бъдат сканирани и върнати обратно на притежателите им. Така, с фотоси от личните архиви, ще бъде разказана една истинска приказка за Долината на розите и нейните царици.

За повече информация и контакти: e-mail: foto.museum.kz@abv.bg; 0888935560 – инж. Стефан Папукчиев; 0888985560 – Паула Хаджиева.