За казанлъшките емблеми и казанлъшките символи.....

....и малко известни неща за тях.


За това разказва в книгата си „Контури и личности“на град Казанлък“ математикът Цветан Павлов.
Богато илюстрованото 135 странично издание е своеобразен пътеводител из казанлъшките улици, имена, история и настояще, пречупени през личния поглед и срещи на автора.
От книгата читаелите ще научат интересни тези за името на Казанлък, за Царската чешма- един от градските символи, за могилата Голяма Косматка, за язовир Копринка, Математическата гимназия в града, дала на страната и света велики умове и златинят български учител по физика Теодосий Теодосиев, за единствения на Балканите Институт по розата и за културната емблема на някогашния Казанлък- списание „Кула“.


В раздела „Личности“ Цветан Павлов разказва за именити казанлъчани, оставили диря в националната и европейска история: като Онуфрий Хилендарски, родът Орозови, патрона на казанлъшката болница д-р Христо Стамболики, крупният дарител, благодарение на който се ражда Техническото училище в Казанлък- Иван Хаджиенов, за една от първите български актриси казанлъчанката Екатерина Златарева, за генерал Иван Вълков, благодарение на окйто „Арсенал“ идва в Казанлък, за оперния певец Тодор Мазаро, за писателите Чудомир и Петър Константинов и други.


Книгата “Контури и личности“ е интересно четиво за всеки, който иска да анучи повече за историята на Казанлък и неговите хора.
Книгата е издадена с помощта на Общинския фонд за финансиране на книги на казанлъшки автори.
Цветан Павлов е възпитаник на СУ „Климент Охридски“, където завършва Математика. Специализирал е механика на флуидите и иам докторска степен по математическа лингвиситка в гимназиален курс.

„Контури и личности“ е втората му книга. През 2018 година той издаде и стихосбирката „Резонанси“.