Съименик на ген. Гурко превръща Казанлък в образцов град


В поредицата „КметовеТЕ” на zakazanlak.bg проследяваме историята на община Казанлък от първите дни на Следосвобожденска България, когато се изграждат новите структури на общинско ниво. Казанлък е един от първите български градове, в които се създава градска управа и общинска структура на управление. Един след друг се редят кметовете, които ръководят града и го развиват. Един от тези, за които днешното поколение знае малко, е Гурко Серафимов. Кръстен на легендарния руски генерал от Руско-турската Освободителна война Йосиф Гурко, градоначалникът Гурко Серафимов управлява Казанлък два мандата – от 19 май 1934 до 17.03.1937 г. и от 17 март 1937 до 28 юни 1939 година.

По негово време са за завършени редица обекти в инфраструктурата на града, подобрени са административно-технически услуги в интерес на гражданите. В Общинския съвет се изграждат специализирани служби, които по-адекватно да извършват и контролират процесите, наложени от новите икономически и благоустройствени задачи – като откритото през 1936 г. техническо отделение с общински техник и други технически служби.

През 1936 г. е открита Районната ветеринарна лечебница. Окончателно е построена сградата на Пожарната служба. Построен е нов кладенец, довършва се каптажа на минералните бани в с. Овощник. Разгръща се водопроводната мрежа.

Общината тегли общински заем,парите от който се насочват към построяване на нова сграда на баните, за довършване на водопроводната мрежа, направата на мост на Старата река и корекции на коритото и се покрива част от заема по построяването на Халите. Усилено се работи по построяването на старопиталище върху подарения от Димитър Папазов имот. Започва се и се довършва строежа на нова просторна сграда за читалището, библиотеката и музея. Строят се сградите на основно училище около парк „Розариум” и на гимназията, където общината участва със 180 000 лева.

Активната дейност по време на кмета Гурко Серафимов продължава. Прави се основен ремонт на сградите на Куленското и Калпакчийското училище. В село Копринка са открити две нови улици и се прави план за ново училище.

Общината сключва договор с АД „Победа” за електроснабдяването на града за 25 години, от своя страна дружеството отпуска 240 000 лева за строителство на детско летовище при с. Горно Изворово. Открива се нова съвременна кланица, оборудвана с хладилници и друга апаратура. Общината отпуска през този период обширни площи за построяване на обществено значими обекти – Консервна фабрика, за постройка сграда на Подофицерско дружество „ Бузлуджа”, за колодрум на колоездачното дружество „Лястовица”, за ловен парк на Ловното дружество „Сокол”, 40 декара за детско игрище и за стадион на спортните организации.

Общината дарява и земя за хирургичен павилион на болницата, със средства от дарителката Бонка Стайкова се започва строежа на амбулатория. През м. юни 1937 г. се освещава новата сграда на читалище „Искра”.

На 28 август 1937 г. се освещава Паметника на загиналите във войните казанлъчани. През 1938 г. е открита новата ж.п. линия Казанлък – Карлово. През втория мандат на кмета се съставя петгодишен план за бъдещата дейност на общинския съвет.

Цялата тази изключително мащабна и многопосочна дейност, която осъществява Общината, ръководена от Гурко Серафимов, не остава незабелязана от тогавашното правителство. През 1936 г. Казанлък е обявен за образцов град. И напълно заслужено.