„Историята ни учи да познаваме рода и родината си, да почитаме предците си и да следваме техния личен пример – във всичките си действия да се водим от мисъл как живеем и каква следа за поколенията оставяме“. С тези думи Владимир Чучумишев, кандидат за общински съветник от "Алтернативата на гражданите" – Казанлък, откри изложбата „Васил Златарски – епоха в българската историческа наука“ в присъствието на множество казанлъчани, ученици и гости на града и общината.

Експозицията, посветена на живота и делото на един от основоположниците на българската историческа наука, който изиграва голяма роля за формирането на националното ни самосъзнание и познанието ни за историята на българския народ, ще бъде изложена до 19 ноември 2023 г. в Музея на розата.

Изложбата е част от Научния архив на БАН и гостува в Казанлък със съдействието на Регионалния академичен център, чийто координатор от 2015 г. досега е Владимир Чучумишев. През мандат 2019-2023 г. Чучумишев беше и заместник-председател на Комисията по образование, младежки дейности и спорт и член на Комисията по култура, туризъм и вероизповедания.

„Васил Златарски публикува тритомния си труд „История на българската държава през средните векове“в годините след Втората национална катастрофа, с което изиграва важна роля за повдигането на духа на интелигенцията, студентите и цялото ни общество. Това негово послание може да служи за пример и в днешните времена, когато все още е нужно да се връщаме и да черпим опит от безспорните ни исторически примери и личности, трудностите, които са преодолявали и следата, която са оставяли след себе си“ – заяви още Владимир Чучумишев.

„Благодарни сме на г-н Чучумишев за поредната ценна изложба, до която казанлъчани могат да се докоснат. Целта ни е да разкрием повече информация за незаслужено непопулярната личност на Васил Златарски – един от най-големите български учени, който въпреки задълбочената си изследователска дейност, не изоставя преподавателската си дейност и създаването на връзка на младите с българската история. Неговият пример идва в Казанлък точно навреме и ще остане за Деня на народните будители – 1 ноември, за да напомня за нашата отговорност към обществото и новото поколение“ – каза д-р Момчил Маринов, директор на Исторически музей „Искра“.

Преди откриването на изложбата кандидатите за общински съветници от Алтернативата на гражданите – Казанлък Антония Славова, Мариана Демирева, Петя Папазова, Станка Костова, Петър Веков, Иван Иванов, Любомир Лалев, Антони Илиев, Драгомир Петков, Павлин Кръстев и Владимир Чучумишев поднесоха цветя на паметника на загиналите във войните за свободата на България в парк Розариум. През последните 15 години непартийната формация е сред най-големите дарители за опазването на националната и местна памет.

С № 69 гласувайте за общински съветници от Коалиция "Алтернативата на гражданите" - Казанлък!


* Местни избори '2023. Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление.