Рая Назарян от ГЕРБ-СДС беше избрана за председател на 50-ото Народно събрание. Това се случи във втория ден на първото заседание на парламента. Кандидатурата на Назарян беше одобрена със 131 гласа "за", 66 - "против" и 39 - "въздържали се". Подкрепа новият шеф на парламента получи от ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН. "Против" се обявиха депутатите от ПП-ДБ и "Величие", а представителите на "Възраждане" се въздържаха.

Във втория ден на новото Народно събрание кандидатите за поста бяха четирима - Рая Назарян, Петър Петров от „Възраждане”, Силви Кирилов от ИТН и Виктория Василева от „Величие”. Само най-малката политическа сила смени номинацията си от вчера, когато тяхното предложение беше Юлияна Матеева.

"Независимо от степента на общественото доверие, Народното събрание е единствената платформа за легитимиране на изпълнителната и законодателната власт. Нашата обща отговорност като народни представители, независимо от ролите на опозиция и управляващи, е да дадем възможност за нормализиране на политическите процеси. Вярвам, че всеки един от нас ще полага усилия. В мое лице може да разчитате на диалогичност, справедливост, равнопоставеност, безусловно спазване на Конституцията, законите и на правилника за организация на дейността на НС", каза Назарян в обръщение към парламента минути след избирането ѝ.

Рая Назарян е родена на 16 септември 1985 г. във Варна. Неомъжена с едно дете. От 2013 г. е член на Софийската адвокатска колегия. Работи в областта на облигационното, вещното, застрахователното, семейното и наследствено право. Тя е специалист по извънсъдебно уреждане на търговски и застрахователни спорове.

Назарян е депутат от листата на ГЕРБ-СДС от 24 МИР – София в 48-ото Народно събрание, заместник-председател на Парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията, член на Парламентарната комисия по правни въпроси. Избрана е за народен представител от същата листа на ГЕРБ-СДС и в 49-ото Народно събрание.

50-ото Народно събрание ще има 7 заместник-председатели - по един от всяка парламентарно представена партия. Техните кандидатури бяха гласувани анблок. На председателската трибуна сядат Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Йордан Цонев от ДПС, Атанас Атанасов от ПП-ДБ, Драгомир Стойнев от БСП, Цончо Ганев от "Възраждане", Андрей Чорбанов от ИТН и Виктория Василева от "Величие".