Президентът Радев връчи първият мандат за съставяне на кабинет на Даниел Митов – кандидатът за премиер, излъчен от парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 45-ото Народно събрание.
"Очаквам в 7-дневен срок да представите състав на Министерски съвет, който да отговори на обществените очаквания за справедливост, социална ангажираност и икономически растеж. Правителство, което да ръководи страната ефективно и да я изведе от днешната криза", заяви президентът Румен Радев при връчването на мандата на Митов.

„Надявам се, че в българския политически живот и парламент може да се възстанови нормалното държавническо говорене и сериозния подход към нещата - каза Митов. - Кампанията отмина, в момента сме в период, в който трябва да се работи, държавата има нужда от стабилен кабинет и то бързо." Даниел Митов изтъкна, че предложеният състав на кабинет е амалгама между приемственост и опит, и обновление. Хора с ясни биографии, с добра професионална подготовка, които са готови от първия ден от встъпването в длъжност, ако бъде приет този състав на кабинета, да работят така, че да можем да се справим както с пандемичната криза, така и да предложим мерки за икономическо възстановяване след нея, каза Митов.

Ето и съставът на проектокабинета:

Даниел Митов - министър-председател
Румен Христов - вицепремиер и министър на отбраната
Томислав Дончев - вицепремиер по еврофондовете
Костадин Ангелов - министър на здравеопазването
Екатерина Захариева - външен министър
Росен Желязков - министър на транспорта
Кирил Ананиев - министър на финансите
Красимир Вълчев - министър на образованието
Александър Иванов - регионален министър
Деница Сачева - социален министър
Десислава Ахладова - министър на правосъдието
Десислава Танева - министър на земеделието
Ивелина Василева - министър на околната среда и водите
Жечо Станков - министър на икономиката
Делян Добрев - министър на енергетиката
Красен Кралев - министър на спорта.

Според Конституцията, ГЕРБ-СДС имат седемдневен срок, в който да се опитат да съберат необходимата парламентарна подкрепа за предложения от тях проектокабинет.
Ако не успеят, президентът ще връчи проучвателен мандат за правителство на втората парламентарна сила "Има такъв народ".