Пълен рестарт очаква общинската организация на БСП в Казанлък и най-вероятно това ще стане до края на тази година, това заяви общинският съветник и председател на групата съветници от „БСП-Лява България” Пламен Караджов на пресконференция днес следобед. В пресконференцията участваха народният представител от БСП Донка Симеонова и още двама общински съветници – Теодора Иванова и Моника Динева.

На свое заседание през изминалата събота Националният съвет на БСП е поставил на дневен ред Казанлък, информира още Пламен Караджов. Комисия от Националния съвет на социалистическата партия е проверявала в продължение на 3 месеца общинската структура в Казанлък, провела е редица срещи с членове на низови партийни организации и е изготвила доклад за състоянието на партията в Казанлък. Две имена се открояват в доклада, каза още Пламен Караджов – това на председателя на общинската партийна структура Станимир Стефанов и на дългогодишния партиен функционер Георги Захариев. Според даващите пресконференцията днес, „Станимир Стефанов бил внедрен в редиците на казанлъшката партийна организация от Георги Захариев”. Най-вероятно до края на тази година Националният съвет на столетницата ще излезе със свое решение, като очакванията са да бъде прекратен мандатът на сегашния председател Стефанов, да се проведе ново отчетно-изборно събрание и се избере ново ръководство и нов лидер на общинската структура.

Към момента 4 големи партийни организации и близо 300 души не участват в работата на БСП –Казанлък и те са съставени предимно от млади хора. Казусът с недопуснатите на последното общинско партийно събрание 188 младежи – нови социалисти, продължава да стои на дневен ред. Те са редовни членове, имат електронни партийни книжки, но не се допускат до участие в активна работа, уточни съветничката от „БСП – Лява България” Теодора Иванова. Според нея, има още много млади хора, които искат да се включат в редиците на БСП. „Рестарт на казанлъшката партийна организация ще бъде даден, предстои скоро да разберем как точно ще се случи това и БСП ще започне нов живот”, единодушни са участващите в пресконференцията общински съветници. Според тях, до момента БСП-Казанлък няма нито едно ярко изразено политическо мнение по отношение на проблем от местен характер. Общинските съветници отляво бяха категорични, че трябва да се даде път на младото поколение, защото партията се нуждае от ново поведение и нова визия. По думите им, младите социалисти искат обединение и в БСП има много хора, които могат да поведат партийната организация в нова посока.

Според Моника Динева, последните местни избори са били проиграни от БСП и подарени на ГЕРБ, поради разединението в партията на местно ниво. „Това не можем да си го позволим повече”, категорично заяви тя.

БСП в Казанлък трябва да бъде силна опозиция, такава, каквото сме на национално ниво, каза казанлъшкият депутат Донка Симеонова. Тя подчерта, че на национално ниво социалистическата партия работи по 4 основни политики. Първата е преодоляване на бедността и неравенството – 34% от населението живеят под линията на бедността, посочи още народният представител. Втората е за качествено здравеопазване, като еднa от посоките е лечебните заведения да не бъдат повече търговски дружества. Третата политика е свързана с премахване на неграмотността, а четвъртата – осъществяване на регионална политика, чрез която да се преодолее дисхармонията в развитието на различните региони. Като специалист в сферата на образованието, тя посочи предложенията на БСП, чрез които да се подобри образованието в България, като един от начините е подобряване на системата за делегираните бюджети в училищата, въвеждане на добавки за учебните заведения в малките населени места, добавки за добри резултати, за модерно и иновативно образование и други. Но от срещите й с жителите на населени места в община Казанлък тя открои като най-сериозен проблем на днешния ден бедността, неравенството и тежкото положение на възрастните хора и подчерта: „Това е въпрос, който вълнува БСП”.

БСП има алтернативен бюджет за 2018 година, който е направен на базата на редица проучвания сред хората, каза още Донка Симеонова.