Обновена: Изтича срокът за регистрация на партиите в ЦИК Днес изтича крайният срок за регистрация на листите на политически партии, коалиции и инициативни комитети за вота на 11 юли. Номерата в бюлетината ще бъдат изтеглени чрез жребий в сряда – на 9 юни.
Два дни по-късно пък ще стартира и предизборната кампания.
Българите зад граница могат да подават заявления до 15 юни, ако искат да упражнят правото си на глас. По този начин до 18 юни Централната избирателна комисия /ЦИК/ ще трябва да определи в кои държави ще има секции и какъв ще е броят им.
Хората с увреждания, които искат да пуснат бюлетината си с подвижна урна, трябва да подадат заявления до 26 юни. Същият е срокът и за избирателите, които искат да гласуват по настоящ адрес.
При създаване на добра организация няма да има проблеми с бързината на гласуването на изборите на 11 юли, заявиха на брифинг от Централната избирателна комисия. Според говорителя на ЦИК Цветозар Томов е напълно реалистично за час да гласуват по около 50 души.
Дори и да спре токът, машините могат да работят на собствено захранване поне 30 минути, успокои Матева.
Все още не е ясно и дали ще можем да гласуваме по време на почивката си от хотела, където сме отседнали. Преди дни ЦИК излезе с идеята да бъде въведен "временен настоящ адрес". Идея, в последствие обаче отхвърлена от регионалния министър Виолета Комитова. От ЦИК обаче ще настояват за среща с представители на МРРБ, на която да бъде обсъден въпросът.