МОН с предложение за прилагане на локален принцип. МЗ обмисля връщане на някои мерки

МОН обмисля преминаване към дистанционно обучение на всички ученици ако епидемичната обстановка в държавата продължи да се влошава. Това каза зам. министърът на образованието Таня Михайлова.
„Локалният принцип е много по вероятен в случая, защото има пряк поглед върху ситуацията – какъв е броят на отсъстващите ученици, какъв е броят на отсъстващите учители и на карантинираните учители, ученици и паралелки“ – поясни още тя.
„Даваме възможност да се взима решение, което е обусловено от ситуацията в съответната община или област, както и от конкретната ситуация в дадено училище.“
Таня Михайлова сподели също, че има училища, в които няма констатирани случаи на коронавирус.
Социологът Георги Стоилчев е на мнение, че „цялата образователна система трябва да бъде затворена за 2-3 седмици, докато отмине заразата. Инфекцията е различна, но принципът на предаване е един и същ. Трябва да бъде прекъсната веригата и трябва да спре неумолимия ход на пандемията, за да не се налага по-късно да затваряме икономиката“.
Близо 71% от учителите смятат, че дистанционното обучение е по-удачен вариант, сочат проучвания.

На днешния брифинг на МЗ доц. Кунчев смята, че заради влошената епидемична обстановка, мерките срещу разпространението на коронавируса трябва да бъдат продължени и след 12 ноември. На обсъждане ще бъде подложено ограничаване на работата на заведенията. Препоръчва се да се ограничи присъствената работа в офисите до 50% на персонала. Предлага се още да бъде възстановена мярката за хора над 65 години да пазаруват между 8.00 и 10.00 часа.

Ако контактен медицински персонал е дал отрицателен тест, предложението е да не се карантинира за 10, а само за 3 дни, след което да се върне на работа.

Здравният министър трябва да има пълномощията да командирова лекари в различни медицински учреждения.

През последните няколко денонощия броят на регистрираните заболели от коронавирус е 30-35% от всички направени тестове.