Масовата ваксинация у нас започва през февруари или март "Масовата ваксинация ще започне през февруари или март. Тя ще започне с възрастните хора. Ваксинацията в България се извърша безплатно и напълно доброволно, като амбициите на здравните власти е ваксина да бъде поставена на около 70% от населението".Това каза на брифинг министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов. Той и шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов дадоха брифинг по повод пристигането на втората доставка от ваксини на Pfizer/BioNTech за България. Тази сутрин ваксините пристигнаха в логистичния център на Летище София, откъдето те ще бъдат разпределени до всички точки на страната.

Пратките ще отидат до 5 точки в страната. След това започва разпределянето по останалите РЗИ-та, така че да продължим ваксинацията на всички лица на първа линия - българските медици, обяви Ангелов.

Той посочи, че броят на желаещите да се ваксинират се увеличава. Всеки, който има нужда и желае да се ваксинира у нас, ще получи ваксина.

„Най-късно до 6 януари ще получим становище от Европейския регулатор за ваксината на Moderna и стартирането на дистрибуцията й в държавите от ЕС. Всичко, което е разписано по ваксинационния план, ще се случи. Очакваме разрешение и за трета ваксина", посочи Ангелов.

Ваксините ще бъдат превозени в сух лед. При пристигането им ще бъдат поставени във фризери на -70 градуса. След изваждането от фризер ще бъдат поставени в хладилна чанта или хладилник и ще трябва да бъде изразходвана до 5 дни.
Предстои да получим още 5 ваксини. Документи са подали "Модерна" и "Астра Зенека". Дори до края на месеца може да разполагаме с 3 от очакваните 6 ваксини, което ще позволи да обхващаме все повече хора. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му до края на януари ще разполагаме със 100 000 дози, което ще позволи да се започне имунизацията по домовете за възрастни хора и работещите в системата на здравеопазването.

След седмица-две започва втората фаза на ваксиниране. Вече сме на 24 място по заболеваемост в ЕС и на 3 място по смъртност, подчерта Ангелов и поясни, че това се дължи на предприетите мерки.
Към настоящия момент има само 4 сигнала за нежелателни реакции след ваксинацията, посочи Кирилов. "Те се изразяват в болка, замайване за около 15 минути, локална болка при мястото на ваксинация и температура за няколко часа, което след това е отшумяло" добави той.
След няколкоседмично прекъсване на присъственото обучение, хиляди ученици от I до IV клас се завръщат днес в класните стаи. Над 700 от тях обаче са избрали доброволно да останат на дистанционно обучение заради пандемията.
Врати днес отварят и детските градини, които също затвориха в края на ноември, когато бе обявен локдаун за цялата страна.
"Всяко училище може да има своя собствена политика по отношение на носенето на маски за децата от I до IV клас. Учител може да внесе свое предложение в това отношение и Педагогическият съвет да приеме решение". Това заяви началникът на РУО-София Ваня Кастрева.

NOVA