Кой колко в новия Общинския съвет на Казанлък ?/ОБНОВЕНА Четири партии и една местна коалиция ще има в новия Общински съвет на Казанлък, по данни на паралелното броене на предизборния щаб на местната коалиция „Алтернативата на гражданите“.
На база 81 обработени протоколи от общо 86 става ясно, че ако тенденцията се запази до края, то в новия Общински съвет на Казанлък ще има представители на : ГЕРБ, БСП, местната коалиция „Алтернативата на гражданите“, ДПС и ВМРО.

От гласувалите малко над 29 хиляди души в община Казанлък, действителните бюлетини са 24 180.
Реалните действителни гласове, подадени за общински съветници са 23 464.
Опцията "не подкрепям никого" за общински съвет са избрали 716 граждани.
Недействителните бюлетини са 4 154. Общият брой на празните бюлетини, с неясен вот е 3 937.

Първоначалното разпределение на мандатите в новия Общински съвет на Казанлък изглеждат така: партия ГЕРБ ще получи 11 мандата, с преразпределението на остатъците те могат да станат и 13, което ще е с три мандата по- малко от досегашния брой съветници на управляващата партия в Съвета. БСП увеличава своето присъствие в местния парламент на Казанлък – от досегашни 5 мандата, те ще имат в новия състав 8, като с преразпределението могат да станат и 9.

С мандат повече-7, категорично получава и местната коалиция на бившите Експерти за Казанлък - „Алтернативата на гражданите“.
Експертите участваха в изборите с ново име, наложено месец преди датата на вота заради промени в изискването за регистрация на граждански формирования от този тип.
В новия съвет бившите Експерти имат и вероятност да получат и 8 мандат, при досегашни 6 от преразпределение на остатъците.
Гласовете за тази формация са 4 203, с повече от 400 от предходния избор за Съвет .

С мандат повече ще имат категорично и ДПС, тоест 4, като при тях също е възможен 5-ти мандат от преразпределение. Окончателните мандати ще бъдат определени от ОИК.
За първи път след три мандата отсъствие в градския парламент на Казанлък ще има и представител на ВМРО- останалият кандидат кмет на трета позиция - Чавдар Ангелов.

Ако това съотношение в новия Съвет на Казанлък се запази, то нито една политическа формация няма да има мнозинство в него и нужните за вземането на всяко едно решение с обикновено мнозинство 19 гласа, ще трябва да са плод на консенсус и диалог, в името на гражданите и развитието на общината. За квалифицираното мнозинство от 25 гласа ще е още по-трудно.
Съотношението много напомня предходен състав на Общински съвет при друг кмет на Общината, когато почти за всяко решение се търсеше „танцуващ глас“ и „златен пръст“.
Гласуването за общински съветници и преференциалния вот силно затрудниха голяма част от избирателите в община Казанлък, като процентът недействителни бюлетин в тази посока е 10%.
Данните са неокончателни, предстои официално да се произнесе ОИК в Казанлък.
На база вчерашния вот, кандидатът за кмет на община Казанлък от ПП ГЕРБ Галина Стоянова печели изборите с 56% при 99% обработени протоколи.
За ПП ГЕРБ са гласували 30,62% от казанлъчани.
На първи тур в община Казанлък кандидатите за кметове от управляващата партия печелят изборите в: с. Кънчево, с.Розово, с. Горно Черковище, с. Черганово и гр. Шипка. Кандидатите на ПП ГЕРБ за кмет на селата: Копринка, Овощник, Дунавци и Ясеново, и гр. Крън “отиват” на балотаж.
Нови кметове имат Ръжена, Кънчево, Бузовград.

Интересни балотажи се очертават в Дунавци между кандидатките на ГЕРБ и ВОЛЯ, и в Овощник между БСП и ГЕРБ.
Балотаж предстои и в Енина.