ЦИК пуска на сайта си симулатор за машинно гласуване

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще качи на сайта си симулатор за машинно гласуване. Новината беше съобщена от говорителя на ЦИК Цветозар Томов.
Планира се и в Районните избирателни комисии да бъдат доставени по 3 устройства, за да се открият пунктове, в които всеки да може да се пробва с машинното гласуване.
Опитите са показали, че хората, които през април са гласували на машина, се справят с 24 секунди по-бързо от останалите. Затруднения пък могат да срещнат възрастни и нискообразовани хора, които живеят на село и не са виждали преди машина.
Томов е категоричен, че ако някой не може да се оправи с машината, членовете на комисията няма да имат право да отидат и да му помогнат. Нито ще има право и на придружител.
Няма да могат да гласуват и избирателите, които точно на 11 юли ще са на почивка в хотел.
Общо 784 секции ще бъдат отворени в 68 държави. Секциите във Великобритания ще са 4 пъти повече, а в Турция три пъти, спрямо предходните избори, отчете Калин Анастасов, заместник - председател на работната група за изборите.
„Уведомили сме ЦИК за точността в цифрата, която изнесоха. 65 344 ще са българските граждани, за които получихме списък от ЦИК, да се включват в списъците за гласуване в чужбина. Неподалите заявление също ще могат да гласуват, попълвайки декларация”, поясни Анастасов и добави, че утре МВнР ще приеме от БНБ 710 000 бюлетини.
„Големият брой секции създава проблеми с връщането на изборните книжа. Трябва да изпратим куриер – дипломатически, ще ги пренася в ръчния си багаж, така е по закон”, коментира на брифинг Иван Кондов, постоянен секретар и председател на Работната група „Избори” в Министерството на външните работи.
Novini.bg