Завод 5 на "Арсенал" посреща 50 с абсолютно нов цех и модерно оборудване

Съвсем нов цех с модерно оборудване е вече факт на площадката на арсеналския Завод 5, известен в годините с производството на качествени български металорежещи машини. 70 нови стругове вече са монтирани, подсигуряват се и кадрите за тях, стана ясно днес по време на традиционната среща на ветераните – машиностроители, която години наред събира на 6-и септември бившите работници, инженери, ръководители, конструктори и технолози от арсеналския Завод 5.

50 години от откриването на завода отбелязват тази година ветераните. 28 100 универсални фрезови машини е произвел Завод 5 за своето половинвековно съществуване, отчете пред дошлите на срещата, сегашният директор, инж. Петър Щирянов. 918 са машините с цифрово-програмно управление, излезли от завода, 80 хиляди прибори за фрези и 112 обработващи центри са в историята на арсеналския машиностроителен завод. Общо 709 агрегатни машини са произведени тук. „Няма да ви предадем. Вървим по вашите пътеки“, приключи Щирянов поздравителното си слово към ветераните на срещата днес на обяд в ресторант „Капитал“. Огромната част от металорежещите машини са произведени в периода преди 1989-та, отчете Щирянов, който информира, че от 2007-ма година производството на Завод 5 се преструктурира съобразно новата политика на фирмения мениджмънт, ориентирана към пазара на боеприпаси. Тази ориентация налага усвояване на нови изделия и детайли, така че познатият като призводител на фрези, пробивни и агрегатни машини завод, да се настрои към новите условия и да бъде адекватен на нуждите на съвремието. Без тази преоринтация, нямаше как да се случат и сегашните изгодни договори на „Арсенал“, които осигуряват спокойствие за няколко години напред, отбеляза още директорът на Завод 5. Той подчерта ролята на казанлъшките предприятия за оживлението на града с думите: „Щастливи сме, че работим в Казанлък! Но всичко се случва не благодарение на някаква държавна политика по този въпрос, а благодарение на професионализма и упорството на хората, които правят този бизнес. „Свидетел съм как упоритостта на мениджърите е в основата на всичко, знам как работи изпълнителният директор на „Арсенал“, Николай Ибушев и знам, че без това нямаше сега да сме това, което сме, а може би щяхме да сме само скраб“, каза пред ветераните Щирянов.
На срещата по традиция дойдоха основателят на ИММ в „Арсенал“ – инж. Неделчо Братоев, бивши зам.директори, технолози, конструктори, работници, някои от които идват тук всяка година от Пловдив, София, на практика, от цялата страна, въпреки пенсионерската си възраст. В организацията на събитието активно участва и КНСБ в „Арсенал“, чийто председател Атанас Бозов, също е кадър на Завод 5.