Затворник спретна екшън на полицията
Районна прокуратура-Казанлък ръководи разследване по досъдебно производство спрямо 31-годишен мъж, който по време на разрешен отпуск от Затвора – гр. Стара Загора, извършил кражба и шофирал без свидетелство за управление

На 10 януари 2018 г. Георги Г., на 31 г., който е изтърпявал наказание от 1 година и 5 месеца „лишаване от свобода“ при „лек“ режим в Затвора в гр. Стара Загора е бил пуснат в отпуск. Същия ден, в 8.30 часа, в гр. Стара Загора, той се е качил в лек автомобил „Роувър“, с английска регистрация, и е отпътувал в неизвестна посока. Тъй като лицето е било наказано с „Лишаване от право да управлява моторно превозно средство“, затворническата администрация е сигнализирала ОД на МВР-Стара Загора, откъдето патрулиращ автомобил е установил местонахождението на Георги Г. и е предприел действия по подаване на сигнал за спиране движението на автомобила. При подадена сигнал със стоп-палка автомобилът, управляван от Георги Г., не е спрял и е било предприето преследването му с включен звуков и светлинен сигнал на патрулиращия автомобил.

Водачът Георги Г. е създал предпоставки за настъпване на пътно-транспортно произшествие, както с преследващия го полицейски автомобил, така и с други участници в движението. При двукратни опити за изтласкване на полицейския автомобил от пътното платно, са причинени имуществени щети по бронята и вратата на същия.

Установено е, че Георги Г. напуснал с шофирания от него лек автомобил, марка „Роувър“, Стара Загора, и се отправил към Казанлък, пътувайки по първокласен път № 5. Отбил движението си към с. Сливито, община Мъглиж, преминал през селото и по черен път навлязъл в гориста местност. На около 200 метра след селото автомобилът аварирал, водачът Георги Г. го напуснал и се отправил в неизвестна посока. Предприето е издирване от служителите на полицията, при което на същия ден в 13 часа лицето е задържано и преведено в Затвора в Стара Загора.
Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 343 в ал.2 от НК и за престъпление по чл. 194 ал.1 от НК, както и за престъпление по чл. 194 ал.1 от НК е за това, че на 10.01.2018 г. от работилница в цех на Затвора гр. Стара Загора е отнел чужди движими вещи- различни по вид и количество ВиК-части.
В хода на разследването са извършени огледи на лекия автомобил, управляван от Георги Г., както и на патрулиращия автомобил. Предстои назначаването на автооценителна експертиза, разпити на свидетели и други действия по разследването. Георги Г. е осъждан многократно (седем пъти) за престъпления против собствеността и за престъпления по транспорта по чл. 343б от Наказателния кодекс.
Със Заповед от 30.10.2017 г. на Началника на Затвора - Стара Загора режимът на Георги Г. е заменен от „ОБЩ“ на „ЛЕК“.
На 11.01.2018 г. Районна прокуратура-Казанлък е изготвила сигнал до Началника на Затвора-Стара Загора за извършване на преценка налице ли са основанията за изготвяне на предложение до Окръжен съд - Стара Загора по реда на 445 т.2 НПК, за замяна на режима на изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода“ с по- тежък от настоящия.
Разследването по случая продължава, като се установяват конкретните факти по извършване на престъпленията.