Засилват полицейското присъствие по празниците

Засилено полицейско присъствие и наблюдение за спазване на противоепидемичните мерки ще има територията на храмовете в цялата страна, в които ще бъдат отбелязани предстоящите християнски празници Лазаровден, Цветница и Великден. Това обявиха на извънреден брифинг от ръководството на МВР.

"Целта на МВР е да следи за спазването на мерките, а не да преследва нарушители и да налага санкции", каза Ивайло Иванов, главен секретар на МВР. Той призовава всички български граждани да бъдат съпричастни, дисциплинирани и да спазват мерките.

Църковните храмове, които са около 4000 в България, ще бъдат третирани като всички други обществени места, които се посещават от голям брой граждани, каквито са големите хранителни вериги и аптеките. От МВР допълват, че в момента се провеждат срещи с местните митрополии, за да се уточни по места къде ще бъдат литургиите и каква организация ще бъде създадена. Най-общо правилата са три - движението на човешкия поток да е еднопосочно; хората, които посещават храмовете, да са с лични предпазни средства и да спазват необходимата дистанция и да не се допускат хора, които създават риск от зараза. Макар че повечето литургии се очаква да се провеждат на открито, главният секретар на МВР призова хората да празнуват в домовете си.

"По време на предстоящите празници призоваваме хората да се придвижват, само когато наистина имат необходимост да посетят дадено населено място, възрастни родители или да извършват служебните си задължения", каза главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция "Национална полиция".

Работата на контролно-пропусквателните пунктове няма да се намалява, а дори ще се засили, както и активността, с която работи Пътна полиция по прилагането на Закона за движение по пътищата. Ще бъдат предвидени и допълнителни екипи.

"Ще допускаме движение, само ако това се налага. В предстоящите почивни дни около Цветница и Великден, основанието "отивам на работа" няма да важи. Защото в почивните дни хората, които са на първа линия, работят", каза Ивайло Иванов.