За първи път показват „Светогорска легенда“ в родния град на Иван Милев

С изложбата „Светогорската легенда. 125 години от рождението на художника“, чието откриване е на 26 март, в Казанлък отваря врати и Къща-музей „Ненко Балкански“. Картината на Иван Милев за първи път ще бъде показана в родния му град. В казанлъшката художествена галерия се намира най-голямата сбирка от творби и документи на големия български художник. „Светогорска легенда“ е собственост на частен колекционер.

Настоящата изложба е под патронажа на президента Румен Радев.

Изложбата е в рамките на Чудомирови празници 2022. С нейното откриване къщата на Ненко Балкански ще стане дом за целогодишно провеждане на временни и постоянни експозиции под егидата на Художествената галерия.

Иван Милев създава картината „Светогорска легенда“ седмица преди смъртта си. Тя предава разказ за събитие, случило се малко след Възнесение Христово. Според него Богородица се отправила заедно с „любимия Христов ученик – девственикът Йоан“ към Кипър, където възкресеният от Спасителя Лазар станал епископ. По пътя им обаче се разразила буря, която отклонила тяхната лодка от поетия курс. Ангели спасили пътниците и чудодейно насочили лодката към Атонския полуостров. Стъпвайки на брега, Богородица преобърнала всички езичници към християнската вяра. Светогорската легенда, макар и популярна като разказ, кодифициран от българския книжовник Стефан Светогорец, остава непозната като образна реализация у нас, извън тази от възрожденските щампи, а днес Иван-Милевото платно е единствената позната ни живописна картина, илюстрираща легендата.

Творбата „Светогорска легенда“ се явява като уникално за българския контекст произведение без аналог в родната история на изкуството. Тя е създадена в период на професионално признание за младия художник. В дните когато, можем да предполагаме, е работил върху творбата си, той не само е удостоен с държавна награда, но и е представен със свои произведения в оставащата и до днес най-голяма българска международна изложба – тази в Общинския дом в Прага. По същото това време е приет за редовен член на едно от най-престижните творчески обединения в страната – дружество „Родно изкуство“, и в първата си изява с него той показва своята „Светогорска легенда“.