"Народът не иска народовластие, народът иска цезар! Народът не иска сам да решава съдбата си, народът не иска да е свободен, защото го мързи, защото е затъпял, защото е свикнал друг да решава съдбата му, защото да си свободен - значи да мислиш!", тези думи на моя Калигула звучат кошмарно, но ако се огледаме - твърде съвременно", казва за своята кървава комедия „Заговорът на Калигула“ големият поет и драматург Стефан Цанев.

Текстът е разтърсващ, внушението е изключително силно. А премиерата на спектакъла „Заговорът на Калигула“ на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ е повече от впечатляваща. Това е една невероятна постановка на младия Ованес Торосян, който освен като режисьор, влиза в ролята на Клавдий. Превъзходна игра на Сава Драгнев като Калигула, който завладява сцената с цялостното си актьорско присъствие и не допуска нито за миг зрителя да се разсее, дори напротив, въвлича го в темата, превръща го в част от спектакъла и го оставя в размисъл за порядките в Римската империя с препратки към днешния ден. Нестихващи адмирации за Сава Драгнев – актьор, който се разгърна и блестящо изпълни ролята да преобърне представите за Калигула като чудовище в човек, провокиращ с поведението си съпротивлението на народа срещу издевателствата на цезаря и възстановяването на републиката. Силно присъствие на Петър Петров като мима Мнестер и на останалите актьори от състава – младите Костадин Жеков, Александър Митев и Недялка Раева.

Близо половин век замисълът на пиесата „Заговорът на Калигула“ се върти в главата на нейния автор, много пъти започва да пише и да спира. Дълго време интуицията му се бунтувала - подсказвала му, че историята около личността на Калигула е изопачена. Както пише и римският историк Публий Корнелий Тацит, роден 15 години след смъртта на Калигула: "В годините, когато властваха Тиберий, Калигула, както и Клавдий и Нерон, историята бе изопачавана от страх, а след смъртта им - поради днешната омраза към тях."

Калигула, внук и син на републиканците Друз и Германик, е последният римски държавник, който се опитва да възстанови републиката и демокрацията, унищожени от Юлий Цезар и Октавиан Август. И заради това е оклеветен от историците - лакеи на императорската власт. Заговорът му не успява, защото, както сам казва: "Народът не иска народовластие, народът иска цезар!“.

За нищо на света не пропускайте спектакъла „Заговорът на Калигула“ на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ - още една силна премиера на трупата за този сезон заедно с "Нощта преди Албена". Висок заряд, динамика, запомнящо се режисьорско виждане и и прекрасни акторски изпълнения, интересни сценография и костюми - професионализъм, по нищо неотстъпващ на нашумелите театрални имена... И дълбок размисъл за човешката направа, било в древен Рим, било днес, 2019 година.