За Девети –Ура! 2:0
Девети септември 1944 година трябва да се отбелязва и чества, тъй като е част от нашата история.
Това е преобладаващото мнение на участниците в анкетата на zakazanlak.bg, по повод спорната откъм символно значение дата в българската история.


Повече от половината участвали в анкетата – 51,2% са дали категорично утвърждаващ отговор за 9 септември, като отбелязване, с мотива, че това е част от българската история.
Противно на разгорещените дебатите в Народното събрание от последните два дни, че тази дата трябва да се забрани и изтрие от учебниците по история, нито един от участвалите в анкетата читатели не е подкрепил тази теза.
В същото впреме за почти 8% от анкетираните / 7,69% / Девети септември е срамна дата в българската история.
Една пета от всички участници, или 20,5% са категорично против отбелязването на Девети септември под каквато и да е било форма, тъй като това е „преврат, срамна дата в българската история. „
По равно - 10,25% се разделят привържениците на тезата, че 9 септември трябва да се отбелязва само ако човек има личен повод, както и тези с мотива, че историята трябва да се помни.


Независимо, че вече четвърт век не затихват споровете на различни нива и среди около Девети септември, категорично повечето българи, без значение на политическата им пристрастеност или инертност са категорични, че под една или друга форма тази дата трябва да се помни и съхрани за българската история и поуките от нея за поколенията. Един от начините за съхраняване на паметта е нейното опресняване чрез различни чествания и прояви, независимо от конюктурните изблици на политическата действителност в момента.

Новата анкета на сайта zakazanlak.bg този път е посветена на българското образование.
Питаме ви :

Защо имаме добро образование и лошо образовани в мнозинството си ученици?
Може да отговорите тук, в опция Анкета.