За българските ордени след Освобождението
По-голямата част от съвременните български държавни отличия са исторически свързани с наградната система на Царство България. Носители на ордени, медали и почетни знаци са ярки личности от следосвобожденската ни история, насърчени за своя принос в развитието на военното дело, дипломацията, икономиката, науката и културата.

Това разказват от сдружение „Българска история“, които издават книгата „Орденът за храброст сред отличията на Царство България“. Автор е Юли Грънчаров.

В продължение на осем години той черпи информация и опит от авторитетни изследователи и страстни колекционери, допълват още издателите. В подготовката на труда си среща подкрепата на чуждестранни аукционни къщи и официални институции, сред които Музея на ордена на Почетния легион (Париж, Франция), Българския монетен двор и Фонда за опазване на историческото наследство „Цар Борис и Царица Йоанна“. Предисловието на албума е написано лично от Цар Симеон II – Велик магистър на българските ордени.

Увлекателният текст и богатият снимков материал ще разкрият пред читателя как са създадени и развивани българските отличия; каква е разликата между орден, медал и почетен знак; къде са били изработвани през годините; кои личности и за какви заслуги са награждавани, уточняват от „Българска история“.

На снимката:В края на 2019 година на търг, организиран от мюнхенската аукционна къща „Херман Хисторика“, бе продаден български орден „За гражданска заслуга“ с дребни диамантени люспи, за които новият му собственик е платил близо 20 хил. евро.