Внимание – забранени химикали в някои цитруси

Най-разпространените цитрусови плодове по това време на годината като портокали, мандарини и лимони са с високи нива на пестициди и един забранен химикал. Това показва лабораторен анализ.
Оказва се, че в портокалите с произход Турция, които бяха тествани, се откриват два инсектицида над допустимите стойности. Не само това - един от химикалите е забранен от 6 ноември насам.
Цитрусите са сред най-купуваните плодове около Коледа и Нова година. Пазарът изобилства от стока, но три вида бяха тествани за пестициди в лаборатория на Агенцията по безопасност на храните.
Всяка проба получава уникален код, с който влиза за изпитание. В импровизираната потребителска кошница влизат турски лимони, турски портокали и гръцки мандарини.
Върху опаковката на мандарините има етикет, на който са посочени използваните химикали. Има и предупреждение за потребителите, че кората им не се консумира.
"При тестваните портокали имаме осем броя активни вещества. Два инсектициди са над допустимите стойности, като един от тях е забранен за употреба", поясни инж. Елка Темелчева. Тя обясни, че всички химикали са опасни, особено активните бази на пестицидите, които са канцерогенни.
При лимоните и мандарините не са открити превишения на допустимите стойности.

Инж. Темелчева съветва хората да спазват строга хигиена преди консумирането на цитрусови плодове и, че плодовете е добре да се измиват обилно с топла вода, но не с вряла, за да премахнем останките от химикали по кората.
След обелване е добре да измием и ръцете си, за да не прехвърлим останки от пестициди върху самия плод.

По публикация на Петя Славова