Вместо опънати жици.....

Желанието на казанлъчани да преобразят мястото, където живеят, се вижда в целия град с настъпването на пролетта. И според възможностите си, хората подреждат част от пространството пред жилищния блок или къщата си с подръчни материали. Един коси избуялата трева, други заграждат парче суха земя, за да я превърнат в градинка, трети редят излезли от употреба гуми, в които садят цветя.

Такива опити да се превърне градът в по-привлекателно място се наблюдават в различни краища на Казанлък. От южната страна жилищния блок на ул. „Преслав” 13 живущите във входа са опънати бели жици, с които маркират границата, която не трябва да се пристъпва. В малкото малкото пространство те са подредили спретната цветна градинка с лехи, елха и райграс. Същите ненужни вече кабели, този път гарнирани с червени предупредителни ленти, отбелязват друго място, засадено с цветя на улица „Хината”. Пак с подръчни средства живеещи в блока на „Цар Иван Шишман” до училище „Екзарх Антим I” са маркирали място за цветен оазис. С надеждата, че мястото ще оцелее от недобросъвестни хора и няма да бъде изпотъпкано от улични животни и домашни кучета.

Точно тази инициатива заслужава подкрепата на Община Казанлък. И вместо опънати жици да пазят локалните градинки, е достатъчно Общината да отделя скромни средства от бюджета си и да осигурява безплатно естетични декоративни огради на грижовните стопани. Тези елементи не са скъпи, но оформени по този начин, цветно-зелените места пред блоковете и къщите в града ще станат по-красиви. Няма да се развяват жици и парцалчета, които предупреждават, че тук не бива да се влиза и да се мърси. И хората ще бъдат подкрепени в техните усилия да направят по-приятно градското пространство, а оформените от тях цветни петна ще придобият значително по-завършен и привлекателен вид.