Вижте "Истории с опашки"

На 28 септември в 18.30 часа в софийската Галерия "Синтезис" се открива изложбата "Истории с опашки" на Красимир Андонов. Изложбата ще остане до 11 ноември 2023 г.

Красимир Андонов е оператор, фотограф и дългогодишен преподавател в НАТФИЗ. Авторът, който рядко показва творческите си проекти, работи по тази серия повече от двадесет и пет години. Фотографиите, включени в изложбата представят уловени моменти от ежедневието, в което се срещат хората и животните.„Направих първите снимки от серията, докато бях студент по операторско майсторство във ВИТИЗ. Тогава, под влияние на проф. Румен Георгиев - Рум, се запалих по фотографията на ежедневието и започнах да снимам всяка интересна репортажна ситуация, която успявах да видя.

Когато имаме един кадър с няколко обекта, зрителят винаги търси връзката помежду им – и ако ти предварително заложиш комуникация между обектите, дори тя да се случва в живота точно за един миг, историята, която носи снимката, става съвсем различна. С времето забелязах, че в хаоса от запечатани моменти се появяват изображения, които кореспондират помежду си. Това ме насочи да организирам работата си по няколко теми, една от които - животните. Мисля, че първата фотография в изложбата е заснета през 1992 година, а последната е от 2021. Ако ги нямаше датите под изображенията, трудно може да се улови разликата във времето. Това не е търсено нарочно - замислих се, че като оператор съм научен да поддържам единен визуален стил на картината, нещо, което несъзнателно съм приложил и при тази дълго снимана фотографска серия.

Как се снимат животни, ли? "Лесно, защото никога нямат нищо против да им досаждам с фотоапарата… И трудно, защото винаги изпитват бързината ми - нямат навика да повтарят два пъти един и същи номер”, споделя авторът.

В списание „Фотооко“ Николай Трейман пише: „Все по-рядко се вглеждаме, все по-малко светът ни интересува като визуална находка. Краси Андонов е изключение. Той осъзнава ценността да наблюдава света с детски очи, да се радва на случайностите и тяхното видимо проявление. Ситуацията e категорично ясна, случайна, добре премерена във всеки детайл. Убеден съм, че за да бъде превърната във фотография, е предварително преживяна и изпитана. Овладеният рефлекс за бърза реакция е постепенно осъзнатата готовност за среща с неочакваното. Разказаните истории са симпатични и разбираеми. Заредени с богат, пълнокръвен и емоционално наситен живот. Носители на позитивното са животните, както Краси твърди – поради тяхната човечност.“