С настъпващите зимни дни, ниски температури, приближаващите виелици и поледици, все повече закопняваме за пъстрото и цветно лято, за паркове и градини с възхитителна красота. Вижте най-красивите паркове в света, които ще ви потопят в свежото очарование с дъх на лято, рядко срещана екзотика и изящество.

Градините Мирабел в Залцбург, Австрия
Красиви скулптори, фонтани, цветни насаждения, каменни джуджета и мраморни митични същества – всичко това н градините на Мирабел, Австрия

Кралската ботаническа градина в Мелбърн
Тя се разпростира на около 100 акра, с няколко езера и 50 000 растителни вида, сред които рози, кактуси, екзотични растения от Китай. През лятото по алеите се разиграват и театрални постановки.

Вила Дория Панфили, Рим
Място, пълно с красиви цветя, статуи и фонтани. Широките алеи са удобни за любителите на спорта за здраве в една прекрасна паркова среда.

Ибирапуера, Сао Пауло
Сравняват го със Сентръл парк, защото много прилича на него. Открит е през 1954 г. по случай 400-та годишнина от създаването на града. Място за отдих, пикник и спокойствие.

Градината на Кирстенбош, Кейп Таун, РЮА
Тя е сред 50-те най-красиви градини в света с над 22 000 местни растителни видове – дървета, храсти и цветя от най-различни краища на света с лечебни свойства.

Люксембургската градина в Париж
Отличава се с прекрасните си ливади и дъхави цветя, градини с орхидеи, овощна градина с круши и ябълки. В парка има куклен театър, кът с люлки и други атракции за малките.

Градината на Клод Моне в Живерни, Франция
Това обаятелно кътче е създадено само за 6 месеца. Съчетава в себе си величието на природата и гения на художника. Намира се в малко френско градче, близо до Вернон. 100 000 растения изпълват въздуха с безброй цветове и благоухания.

Стенли парк, Ванкувър
Приказен парк, разположен на около 1 000 акра. Чудесно място за отдих до езерото Бийвър, което почти цялото е покрито с водни лилии.

Сентръл парк, Ню Йорк
Предлага почивка край езерата и дълга разходка по алеите. Намира се почти в средата на един най-оживените мегаполиси в света, но в парка ли сте – забравяте за това.

Балбоа парк, Сан Диего

Парк с интересна архитектура, с много фонтани и красиви алеи. А градините с розите – те са просто божествени.

Градината на Мажорел в Маракеш, Мароко
Създадена през 1920 г. от художника Жак Мажорел, градината е обявена за една от 50-те най-красиви в света.

Градините на Версай, Франция
Цветя, фонтани, виещи се алеи, живописни гледки, позлатени фигури – царствено и завладяващо за всеки посетител.
Кенроу-ен, Ишикава, Япония

Истински рай и спокойствие с богатото си разнообразие от видове дървета. Зашеметяващи с прелестта си са 40-те вида черешови дръвчета и прочутите кайсиеви цветове.

Пустинната ботаническа градина във Финикс, Аризона
Няма друго такова разнообразие на пустинна флора, специфични марсиански гледки и типично пустинна суха и гореща атмосфера.

Градината на водопадите в Алахуела, Коса Рика
Пет прелестни водопада, разположени на сравнително малка територия. Местните се грижат не само за запазване на редките растителни видове, но и за над 100 вида животни, обитаващи градината.