Вицешампионска титла за казанлъшкия отбор по шах

Със сребърен медал по шах от14-ата Международна спартакиада, организирана от Съюза на българските учители, се завърна отборът на Община Казанлък, воден от ФИДЕ майстор Петранка Драганова. Среброто на казанлъшките шахматисти е с блясък на злато, тъй като бе извоювано в много драматична битка, в която участваха изключително силните отбори на Украйна, Полша и Таджикистан. 9 състава се бориха за призовите места по шахмат при жените, сред които особено се открояват украинките, станали първи.

„Началото на турнира беше много тежко за нас, но след като преминахме през най-силните, вече ни останаха само български отбори – сподели веднага след завръщането си от спартакиадата, провела се в Курортен комплекс „Албена” Петранка Драганова. - Два дни не можехме да мръднем по-напред от 4-тото място. Почти като мираж изглеждаше възможността да разбием този здрав възел от украински, таджикски и полски отбори. С 4-то място във временното класиране влязохме в третия ден на турнира. Предварителните ни сметки обаче откриха вариант, при който можехме да влезем в тройката, въпреки почти нулевия шанс. Най-важното беше ние да си свършим работата на 100%, което означаваше 3 мача, 6 мач точки и 6 точки към общите - това беше ,,таванът". Нашата работа си я свършихме супер!”

След поредната драматична ситуация с отбора на Таджикистан, казанлъшките шаматистки се поздравяват с вицешампионската титла на Спартакиадата. След толкова дълга и оспорвана борба среброто на отбора, представящ община Казанлък, заслужено има златен отблясък.

И още една победа – в индивидуалното класиране легендата на казанлъшкия шахмат Петранка Драганова успя да грабне сребърния медал, след представителката на Украйна и изпреварвайки силната състезателка на Полша.

„Чувствам се безкрайно горда, че оправдахме доверието на Община Казанлък и представихме учителското съсловие на Казанлък по един достоен и прекрасен начин, на този престижен и много силен турнир”, сподели още Драганова. Към благодарностите към кмета Галина Стоянова за подкрепата на казанлъшкия отбор по шах тя прибавя и благодарност към директора на ОДК „Св. Иван Рилски” Денница Танева, която в решителния момент вдъхва кураж на отбора, че ще успее да се изкачи на почетната стълбичка.

14-тата Международна спартакиада на СБУ се проведе от 3 до 8 юли в „Албена” в 16 вида спорт. Казанлък участва в нея с отбора по шах, който стана вицешампион и оправда напълно оказаното му доверие. Спартакиадата на учителите бе уважена от Пламен Димитров, президент на КНСБ, Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, Десислава Ягодин, президент на българска работническа федерация „Спорт и здраве“- КНСБ, много представители на държавите, участнички в Спартакиадата.