Вежди Рашидов e председател на 48-ото Народно събрание

Вежди Рашидов беше избран за председател на Народното събрание, след като по-рано ГЕРБ-СДС, БСП, ДПС и "Български възход" събраха мнозинство и издигнаха неговата кандидатура. Това се случва на третия ден от първото заседание на новия парламент.

Номинацията на най-възрастния народен представител беше подкрепена от общо 139 депутати. "Против" гласуваха 73-ма - 53 от "Продължаваме промяната" и 20 от "Демократична България", а с "Въздържал се" гласуваха 27-те народни представители на "Възраждане".

"Аз лично на тези години, след като съм бил шест мандата депутат и два пъти министър, в душата си исках да се отдам на внуците си. Днес се получи нещо интересно. Госпожа Нинова го направи, защото е национално отговорен човек. Тя винаги е била такава. Аз й казах - бих приел само ако има болшинство", заяви новоизбраният председател.

Той се обърна към депутатите, че е тяхно задължение да се грижат за хората, защото идва тежка зима.
"Парламентът не е Сатиричен театър", отсече Вежди Рашидов.

Председателите на парламентарните групи са: на ГЕРБ-СДС - Десислава Атанасова, на "Продължаваме промяната" - Андрей Гюров, на ДПС - Мустафа Карадайъ, на "Възраждане" - Костадин Костадинов, на БСП - Корнелия Нинова, на "Демократична България" - Христо Иванов, на "Български възход" - Стефан Янев.