Книга, събрала десетки рецепти на известни български политици, писатели, поети, общественици от миналия век, техни разкази за традициите в храненето, за популярните в българската кухня подправки, използвани в различни краища на България, представи Мирела Костадинова, която е съавтор на книгата „Гозбите на старите българи” заедно с Румяна Пенчева.

Мирела Костадинова

В книгата могат да се намерят превъзходни рецепти на поетесата Елисавета Багряна, която приготвяла вълшебни сладкиши. Тук могат да се прочетат прелюбопитни факти за Иван Вазов, който бил почитател на сармичките. Алеко Константинов пък обичал пуйка със зеле, Елин Пелин – баници. Каква е истинската рецепта на горнооряховския суджук и как той се свързва с името на Атанас Буров – отново в книгата, написана по намерени архивни документи и записки. Корицата на книгата е картичка от Франция, изпратена от Николай Лилиев до негов приятел.


Кулинарията през погледа на известни българи и в същото време уникални рецепти, които нито изискват луксозни продукти, нито кой знае какви трудни технологии на приготвяне. В съставителската книга са събрани още традициите на българина в началото на миналия век, свързани с вегетарианството, с обслужването в гостилниците, с културата на храненето.


Според Мирела Костадинова естрагонът е една от най-употребяваните подправки в Габровско. Градската легенда говори, че един от забележителните мостове в града -Баевият мост, бил построен с жълтиците, дарени от богат човек, когото габровци нагостили с кокошка, варена с естрагон.


И тук, младата изследователка на кулинарията у нас, дава прекрасната идея – и Казанлък да си събере рецептите от своите баби и майки в един сборник, който да остане за поколенията занапред. Защото всичко тече и се забравя, а традициите в храненето и хубавите български ястия, приготвени по забравени рецепти с естествени продукти и подправки, си струва да бъдат съхранени.


Книгата бе представена в ЛХМ "Чудомир" от уредника в ИМ "Искра" Иво Косев, който започна вечерта с разказ на Чудомир за детството му и гозбите на неговата майка.