Варненският Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ ще гостува със своя спектакъл „Поразените“ на 27 април в Казанлък. Той започва в 19 часа, на сцена „Любомир Кабакчиев“. Постановката е по едноименния роман на Теодора Димова, сценичният вариант е дело на Стоян Радев Ге.К. И книгата и пиесата имат много награди, като разтърсващият сюжет е посветен на бурните и трагични времена, в които всеки може да бъде обявен за „враг на народа“. Дори и да не е бил политик, военен, полицай…Това са четири истории, които описват комунистическите репресии, чрез личните съдби на героите.
„Писах романа „Поразените“ дълго и мъчително, защото трябваше да се потопя заедно с героите в онази не толкова далечна епоха, която родителите ни бяха преживели, но се страхуваха да говорят за нея дори и с нас, децата си.
Сега романът е адаптиран за първи път за сцена във Варна. Това е поклон на българския театър към паметта на предците ни, пред техните обезличени съдби.
Единственото, което можем да направим за тях, е да помним, да знаем, да предаваме на другите поколения. Паметта е може би най-важната, най-спасяващата способност на човека.“ – споделя Теодора Димова.
Представлението не се препоръчва за деца под 12 години, въздействието на драматургията е наистина поразяващо, както е и това на самата книга. Със сигурност това е спектакъл, който дълго ще се помни. Цените на билетите са 12, 15 и 18 лева, за ученици – 6 лева. Те могат да бъдат купени от касата на Културно-информационен център на ул. ,,Искра“ №4.