Ваксинирането срещу коронавируса в България, а и в целия Европейски съюз започна с ваксините на „Пфайзер“/“Бионтех“ и на „Модерна“. Приликите между тях са много, но има и някои разлики.
Прилики:
И двете ваксини се прилагат интрамускулно в горната част на ръката и всеки трябва да получи по две дози, за да получи ефективна защита.
И двете са от ново поколение ваксини, съдържащи информационна рибонуклеинова киселина (иРНК).
Целта им е да провокират синтезирането в организма на конкретен белтък от вируса и изграждането на имунен отговор срещу него. Важното е да се отбележи, че доставената (иРНК) не навлиза в ядрото на клетките и не взаимодейства с генома.
Освен това тя бързо се разгражда и не циркулира в организма.
Клиничните проучвания показват, че ефикасността и на двете ваксини е над 94%.
И при двете е възможно да се появят нежелани реакции, като обикновено те отшумяват най-много до няколко дни. Най-често става дума за главоболие, болки в мускулите и ставите, болки или подуване на мястото на инжекцията, умора, втрисане, повишена температура.
И препаратът на „Пфайзер“, и този на „Модерна“ могат да бъдат поставяни на човек с леко повишена температура или с лека инфекция на горните дихателни пътища, като настинка.
И при двете ваксини е известно, че предотвратяват разболяването, но все още няма достатъчно данни, дали предотвратяват разпространението на вируса.
Все още не е известно и каква е продължителността на осигурената от двете ваксини защита.
И двете ваксини може да се поставят на хора, преболедували КОВИД-19. Като всяка друга ваксина, и тези не бива да се поставят на хора с доказани алергични реакции към някои от съставките им, но според алерголози, няма пречка да се прилагат при хора с други алергии.
Разлики:
Флаконът от ваксината на „Пфайзер“ съдържа 6 дози, които трябва да се разреждат с физиологичен разтвор. Флакон от ваксината на „Модерна“ съдържа 10 готови дози. И в двата случая организаторите на ваксинацията са изправени ред предизвикателството така да подготвят списъците, че да не бъдат изхвърляни неупотребявани дози.
Интервалът между двете дози на ваксината на „Пфайзер“ е 21 дни, докато при ваксината на „Модерна“ е 28 дни.
Препаратът на „Пфайзер“ може да се поставя и на деца над 16-годишна възраст, а този на „Модерна“ е предназначен само за пълнолетни.
Начинът на съхраняване също е различен. Ваксината на „Пфайзер“ може да бъде съхранявана в обикновен хладилник само до 5 дни, а тази на „Модерна“ – до 30 дни. Извън хладилник продуктът на „Пфайзер“ може да остане само до 2 часа, а на „Модерна“ – до 8 часа.

Ваксинирането срещу коронавируса в България е и ще остане доброволно и безплатно, но целта на властите е голям процент от населението да бъде имунизиран, за да се намали дългосрочно броят на хората, които се заразяват с КОВИД-19.