В памет

На този ден- Кръстовден, преди 10 години внезапно от живота си отиде Почетният гражданин на Казанлък за 2005 година и на град Шипка за 2004 година археологът и откривател и кръстник на Долината на тракийските царе д-р Георги Китов.

Той почина от инфаркт по време на проучвания на тракийския комплекс край Старосел.

През последната четвърт на 20 век Китов със своята експедиция ТЕМП направи множество значителни открития, свързани с културата на траките. Сред тях са гробниците в Жаба могила при Стрелча, религиозният комплекс „Хероон” край с. Старосел, откриването на 673-грамовата златна маска на тракийския владетел Терес в гробницата в местността Светицата, гробницата на цар Севт ІІІ в могилата Голямата Косматка близо до Шипка, както и Александровската гробница до Хасково, украсена с уникални стенописи от средата на ІV век пр. Хр. и много други.


Десет години след смъртта му за делото на археолога приживе напомнят неговите открития, развити и превърнати впоследствие в туристически комплекси и дестинации.

Не съвсем удачна скулптура посветена на него стои в малка витрина в казанлъшкото КИАЦО.

За тези, които не знаят, е трудно да разпознаят на нея бележития траколог.

Друга диря за памет и помен десет години след отпътуването завинаги на траколога в Казанлък няма.

Преди време в град Шипка спътницата на д-р Китов, археологът Диана Димитрова дари на градчето барелеф и мраморната плоча на д-р Китов.

Димитрова, е председател на инициативния комитет, поставил си за цел да популяризира научното му наследство.